Política 06/08/2012

Les retallades enfonsen 8 punts el PP des de les eleccions espanyoles

Els populars perden quatre punts respecte al mes d'abril i se situen a 6,7 punts del PSOE. CiU puja dues dècimes i ERC en perd quatre

Ara / Acn
2 min

BarcelonaSi en aquests moments hi haguessin eleccions generals, el PP rebria un 36,6% de suport, vuit punts menys dels que va rebre a les eleccions del 20 de novembre, segons publica avui el CIS. Aquesta pèrdua de suport fa que el PSOE, que rebria un 29,9% dels vots, se situï a 6,7 punts del partit que lidera Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El baròmetre del CIS demostra que els populars segueixen caient a mesura que aproven reformes i retallades. De fet, respecte a l'enquesta d'abril, el PP perd quatre punts, mentre que el PSOE s'estanca i guanya només tres dècimes. Els socialistes només han pogut remuntar 1,2 punts des de les eleccions del 20-N.

També pujaria CiU, però en només dues dècimes. Passaria del 3,8% al 4% dels vots.

Pel que fa a la tercera força més votada al parlament espanyol, Izquierda Unida, no registra canvis significatius pel que fa a la intenció de vot en el baròmetre del CIS del juliol. Així, el grup ecosocialista es queda en el 8,6% de la intenció de vot.

Destaca l'ascens d'UPyD, en ascens segons el CIS des de les eleccions del 20-N. El dia dels comicis estatals el grup encapçalat per l'exsocialista Rosa Díez va aconseguir a l'entorn del 4% dels vots. El baròmetre del juliol li atorga el 6,6%.

Finalment cal destacar els resultats d'ERC, que de l'1,05% dels vots aconseguits el 20-N va passar a l'1,7% en l'últim baròmetre. Ara aquesta xifra ha baixat en quatre dècimes, i es queda en l'1,3%.

Rosa Díez, impertorbable al capdamunt

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, la cara més visible d'UPyD, Rosa Díez, continua ocupant la primera posició de la llista. Amb tot ha perdut algunes dècimes, i si en el baròmetre de l'abril aconseguia un 4,47, ara es queda en un 4,36.

El socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, segon en el baròmetre de l'abril, ha quedat desbancat per la portaveu de Nafarroa Bai Uxue Barkos, que aconsegueix un 4,07. Rubalcaba es queda en un 3,8, a très dècimes de Cayo Lara i Josep Antoni Duran i Lleida, ambdós amb un 3,77. Al darrere d'aquests, en sisena posició, apareix el republicà Alfred Bosch, amb un 3,73. El president del govern, Mariano Rajoy, es queda en un 3,33.

L'atur, el problema més destacat

Pel que fa als problemes més importants per als espanyol, el baròmetre del CIS torna a mostrar com a primera preocupació dels enquestats l'atur, amb un 78,6% dels vots. En segona posició apareixen els problemes d'arrel econòmica, amb un 46,5%. El tercer problema que hi ha a l'estat espanyol segons els enquestats és la classe política, els partits polítics, amb un 25,4% dels vots.

stats