Política05/07/2013

La corrupció s'enfila fins al segon problema que més preocupa els ciutadans espanyols

Un 78% dels enquestats veu intolerable no declarar tots els ingressos sobre la renda, però un de cada quatre admet haver demanat factures sense IVA

Acn

MadridLa corrupció ja és el segon problema que més preocupa els espanyols, amb un 32,2%, i només se situa per darrere de l'atur, que segueix com a primera preocupació, amb un 80,5%, uns dos punts menys que el mes anterior, segons el baròmetre de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). A molt poca distància, amb el 32,2%, se situen els problemes de caire econòmic, mentre que el quart problema, amb el 30,7%, fa referència als polítics i la política.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el baròmetre, que repassa els hàbits socials dels ciutadans espanyols, conclou que un 77,8% creu que "no s'ha de tolerar" que no es paguin els ingressos sobre la renda, tot i que un 23% ha demanat una factura sense IVA "alguna vegada". En aquest sentit, un 67,4% dels enquestats creu que acordar amb un comerciant que no els cobri l'IVA per estalviar és un comportament freqüent o bastant freqüent entre els espanyols, mentre que un 61,1% pensa que és freqüent o bastant freqüent que no es pagui l'IRPF.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la situació econòmica, un 89,6% pensa que és dolenta o molt dolenta, un 90,3% assegura que és igual o pitjor que fa un any i només un 15% pronostica que serà millor d'aquí a un any. Pel que fa la situació política, un 80,7% dels enquestats percep que és dolenta o molt dolenta i un 93,7% diu que és pitjor que ara fa un any.

Sobre altres conductes, un 94,4% considera que no es pot tolerar que es condueixi sota els efectes de l'alcohol, un 92,3% que es fingeixi un malaltia per aconseguir una baixa temporal a la feina i un 79,8% que es percebi un sou al mateix temps que es cobra una prestació d'atur, malgrat que un 52,3% creu que la resta de ciutadans ho fan.

Cargando
No hay anuncios

A més, un 63,9% dels enquestats afirma que aquests comportaments i d'altres, com excedir el límit de velocitat permès, fer soroll a les nits, conduir begut, accedir al metro o al bus sense pagar, entre d'altres, han augmentat en els darrers cinc anys.