Puc evitar ser en una mesa electoral el 12-M?

Hi ha algunes raons per les quals és possible estalviar-se ser en una mesa, les expliquem

Joan Abel Yuste
3 min
Mesa electoral

BarcelonaGairebé 75.000 persones seran cridades a omplir o suplir les més de 8.000 meses electorals que hi haurà a Catalunya per les eleccions del 12 de maig. Els sorteigs es fan entre el 13 i el 17 d'abril, i en un període màxim de tres dies els ajuntaments ho han de comunicar als seleccionats per correu postal. Si t'ha tocat, hi ha alguna manera d’evitar anar-hi i recórrer contra la decisió? Quines excepcions preveu la llei electoral? I quines conseqüències té no complir amb el requisit?

Qui s’inclou al sorteig i quines excepcions hi ha?

Tots els ciutadans cridats a vot que siguin menors de setanta anys i majors de divuit anys el dia del sorteig, i que sàpiguen llegir i escriure, poden formar part de les meses, excepte els candidats que es presenten a una llista electoral. A partir d’aquí, hi ha excepcions que permeten excusar la presència el dia de les eleccions. D’entrada, les responsabilitats familiars. Això inclou ser mare lactant fins als nou mesos, tenir cura de menors de dotze anys amb discapacitat o de menors de catorze anys quan s'acrediti que ningú més se'n pot fer càrrec o estar al càrrec d’un familiar —parella, pare, fill, germà, avi i net— que no pugui valer-se per si mateix.

Hi ha també motius mèdics, com ara estar embarassada de més de sis mesos (abans si la gestació és de risc) o estar de baixa per maternitat; tenir reconeguda una discapacitat, una incapacitat permanent absoluta, una gran invalidesa o una incapacitat temporal per treballar. Una lesió o malaltia que impedeixi exercir com a membre de la mesa, o preveure una intervenció inajornable els dies abans o durant el dia de la votació són circumstàncies que també avalen no anar al col·legi el 12-M.

Els molt repetidors se salven

Més enllà d’aquests motius, també es preveuen altres escenaris: haver canviat el lloc de residència habitual fora de Catalunya, pertànyer a una comunitat religiosa en règim de clausura, o haver format part d’una mesa electoral en tres ocasions al llarg dels últims deu anys. També s’escapen d’haver-hi d’anar funcionaris electorals i professionals dels serveis essencials, i persones que hagin de participar en esdeveniments públics el diumenge d’eleccions.

Finalment, si se celebra algun esdeveniment familiar “d'una rellevància especial, inajornable”, o que ajornar-lo “provoqui perjudicis econòmics importants”, també pot servir d’excusa. Als últims comicis celebrats a Catalunya, les eleccions generals del juliol, la Junta Electoral Central va acceptar també com a motiu d’exempció la compra d’un bitllet per a un viatge abans de la convocatòria electoral —en aquesta ocasió el 18 de març— i que la cancel·lació ocasionés “un perjudici econòmic o un trastorn greu”.

Com es pot demanar no ser a la mesa, i què passa si algú no es presenta?

Des del dia que s’ha rebut la comunicació, els escollits tenen set dies per presentar al·legacions. Les han de presentar davant la Junta Electoral de Zona, aportant la documentació que acrediti la “causa justificada”. La resolució de la JEZ arribarà en cinc dies a tot estirar, sense la possibilitat de recórrer contra la decisió final. Fora d’aquest termini, cal comunicar la impossibilitat d’acudir a la mesa amb 72 hores de marge, i si l’impediment sorgeix a última hora, cal avisar la Junta abans no es constitueixin les meses i presentar, a posteriori, les justificacions.

Llavors, la gran pregunta és, com de car o greu és no assistir el dia de les eleccions? La llei estipula que incomplir la tasca comporta “pena de presó de tres mesos a un any o multa de 6 a 24 mesos”. El més habitual és una multa, la quantia de la qual la decideix un jutge en funció de la gravetat dels fets i de la renda de la persona.

stats