Política 29/04/2014

El Consell General del Poder Judicial crida a capítol el jutge Santiago Vidal per l'esborrany d'una Constitució catalana

L'han citat a declarar el 19 de maig i han demanat explicacions al president del TSJC i al de l'Audiència de Barcelona

Pedro águeda
2 min
Santiago Vidal és magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre de Jutges per la Democràcia.

MadridNova actuació contra un jutge català per fets relacionats amb el procés sobiranista. El promotor d'accions disciplinàries del Consell General del Poder Judicial espanyol ha cridat a capítol el jutge Santiago Vidal per haver admès públicament que participa en una iniciativa civil –privada– en què un grup d'experts redacta un esborrany que podria ser una Constitució de Catalunya si algun dia el país fos independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del CGPJ, a la vista de les informacions publicades els darrers dies, s'ha acordat aquest dimarts incoar una informació prèvia per aclarir els fets.

El promotor de les accions disciplinàries ha preguntat als presidents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de l'Audiència de Barcelona si Vidal havia sol·licitat autorització per participar en aquesta activitat o si havia comunicat que ho feia. I ha citat el magistrat per prendre-li declaració el 19 de maig.

Vidal va admetre dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que un grup de 10 experts –entre jutges, advocats i professors de dret– està redactant un text constitucional per iniciativa pròpia però "amb el coneixement i el vistiplau" de diputats de CiU, ERC, ICV i la CUP. La resta d'integrants del grup no els va voler revelar perquè "la discreció és molt important", va dir.

Santiago Vidal és un dels 33 jutges que fa unes setmanes van subscriure un manifest a favor del dret a decidir a Catalunya. La signatura va portar polèmica perquè 'La Razón' va publicar la notícia amb les fotos de tots ells, algunes tretes del seu DNI. Els afectats sostenen que les fotografies es van obtenir "de manera il·legal", cosa que podria suposar un delicte de revelació de secrets, i van denunciar els fets, que s'estan investigant.

El manifest a favor de la legalitat d'una consulta sobiranista a Catalunya també va motivar una denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias que el CGPJ està tramitant.

stats