Política 30/06/2011

CiU s'alia a Begues amb el PP i un grup independent per obtenir la seva vuitena alcaldia al Baix Llobregat

La coalició té una majoria suficient per tirar endavant una moció de censura contra l'actual alcalde, d'ICV, i investir Mercè Esteve, de CiU

Acn
2 min

BarcelonaL'ecosocialista Ramon Guasch va revalidar el seu càrrec d'alcalde de Begues (Baix Llobregat) l'onze de juny, però tot fa preveure que durarà poc com a batlle. ICV va ser la força més votada el 22-M, però va quedar empatada a tres regidors amb CiU. Ara la federació ha pactat amb el PP i un grup d'independents, Tot per Begues, una moció de censura. Els set regidors d'aquests tres grups tenen una majoria suficient per tirar-la endavant i investir Mercè Esteve, de CiU. ICV perdrà així una altra de les seves alcaldies al Baix Llobregat, després de perdre la de Molins i recuperar Sant Feliu el passat dia 11. I CiU obtindrà la vuitena alcaldia en una comarca tradicionalment socialista de 30 municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ICV i CiU tenen tres regidors a Begues, una ciutat d'uns 6.000 habitants de les muntanyes del Baix Llobregat. Iniciativa en va perdre un i CiU en va guanyar un altre el passat 22-M. El PP, la tercera força, també en va obtenir tres. Gent de Begues va quedar amb dos regidors, Tot per Begues amb un i ERC amb un altre. Per tant, CiU, el PP i Tot per Begues apleguen, amb set dels 13 regidors, una majoria absoluta.

La moció de censura contra Guasch, que han signat els tres grups, segons ha informat l'Ajuntament, es votarà el proper 12 de juliol, és a dir, justament un mes i un dia després de la seva investidura com a alcalde. Es tracta de les primeres mocions de censura des de la constitució dels ajuntaments el passat 11 de juny.

CiU acumula vuit alcaldies en un bastió socialista

CiU ampliarà així el seu pes al Baix Llobregat, una comarca tradicionalment socialista on la federació ja va aconseguir set de les 30 alcaldies que hi ha el passat 11 de juny. Llavors els nacionalistes van revalidar les alcaldies de Martorell i Pallejà. També governen durant dos anys a Corbera i a Collbató gràcies a sengles pactes amb el PSC. I ho fan a Cervelló i Esparreguera, on va aconseguir desbancar els socialistes pactant amb altres forces. L'alcalde de Sant Climent també és de CiU. A Vallirana, en canvi, un govern tripartit va desbancar l'històric batlle d'Unió Josep Alemany.

ICV, per la seva banda, perdrà així la seva segona alcaldia al Baix Llobregat, una comarca on té una presència consolidada. Ja va perdre la de Molins de Rei, on un acord entre l'actual batlle, Xavi Paz, i Joan Ramon Casals, de CiU, la força més votada, va enviar Iván Arcas a l'oposició el passat 11 de juny. A Sant Feliu, el cap de comarca, en canvi, ICV va recuperar una plaça històrica seva després de guanyar les eleccions, tot pactant amb CiU per desbancar el PSC. I al Prat Lluís Tejedor segueix sent l'acalde ecosocialista més veterà, tot governant des del 1982. I a Santa Coloma de Cervelló ICV va aconseguir la majoria absoluta i l'actual batlle Gerard Segú va substituir el seu company ecosocialista Felip Castillo.

stats