FINANÇAMENT POLÍTIC
Política 08/11/2013

CiU i PP copen el 89% de donacions d'empreses a partits

El Tribunal de Comptes apunta que Unió, ICV i deu formacions més estan en fallida

Roger Tugas
3 min

Barcelona.La majoria d'empreses i entitats pateixen dificultats per la crisi. I els partits no són cap excepció. Dotze partits d'arreu de l'Estat estan en fallida, segons l'informe publicat ahir pel Tribunal de Comptes de fiscalització financera dels partits del 2009 al 2011. Tanmateix, la crisi sembla que afecti les donacions rebudes per CiU i el PP i les seves fundacions, que han copat aquests anys el 88,6% de les d'entitats jurídiques a partits, com es desprèn de les dades facilitades per les mateixes formacions a l'ens fiscalitzador. Les quantitats absolutes, a més, han crescut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, CiU ha rebut en donacions d'empreses 6,7 milions d'euros del 2009 al 2011 -el 47,2% del total-, mentre que el PP n'ha rebut 5,9 milions, el 41,4%. La resta de partits de l'Estat junts -amb les seves fundacions-, per contra, van rebre 1,6 milions d'empreses, dels quals 1,2 van anar al PSOE. ERC només va sumar 40.674 euros d'entitats jurídiques; IU, 15.529, i el PSC i ICV, ni un cèntim.

La federació nacionalista ha rebut aquest tipus de donacions sobretot a través de les seves fundacions, tot i que amb un ritme desigual. Per una banda, la CatDem -de CDC- va captar 1,6 milions d'empreses el 2009, l'any que va esclatar el cas Palau. Des de llavors, però, la quantitat ha caigut fins als 1,1 milions del 2011. En un sentit invers, entre Unió i l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn -la fundació democristiana- van passar de rebre 485.080 euros el 2009 a 1,2 milions el 2011 d'empreses. Així, quasi va triplicar els ingressos i va superar el soci gran de la federació un cop van tornar al Govern. Precisament, el PP també va incrementar notablement els ingressos d'empreses el 2011, en recuperar la presidència de l'executiu estatal. Va passar d'1,7 milions el 2009 a 2,7 milions només dos anys més tard.

Tanmateix, aquestes partides no són ni de lluny les principals vies de finançament d'aquests partits. CiU va obtenir 18 milions de subvencions públiques -per a funcionament ordinari i per a despeses electorals- només el 2011. El PP en va rebre 113. Fins i tot en finançament privat les donacions d'empreses suposen un percentatge petit del total, que es nodreix sobretot de les quotes dels afiliats, d'activitats pròpies o donacions de persones físiques.

En tot cas, aquestes vies de finançament no fan que Unió sigui un partit sanejat. Al contrari. Té un forat als comptes d'11,3 milions, el més gran de l'Estat. L'informe assenyala que CiU té també un patrimoni negatiu de 10,2 milions, tot i que fonts convergents van apuntar que CiU és una federació electoral i, per tant, no té cap patrimoni. En canvi, sí que té passiu: els crèdits electorals demanats i que es cobreixen amb subvencions públiques. L'informe apunta més partits en fallida, com IU i diverses de les seves federacions (-14 milions), el BNG (-3,5 milions), ICV (-3,2 milions) i el Bloc (-1,2 milions). "Les formacions hauran d'ajustar les seves activitats econòmiques amb l'objectiu d'assolir el necessari reequilibri patrimonial", assenyala el Tribunal de Comptes.

Els que vulneren la normativa

Igualment, la situació dels partits amb les entitats financeres és per a alguns delicada. El PP hi manté deutes per valor de 78 milions, el PSOE de 70 milions i CiU de 32 milions.

Tanmateix, el Tribunal de Comptes critica en l'informe que fins al 2012 no va tenir capacitat sancionadora real cap als partits que no compleixen la llei de finançament. I és que Unió, Coalició Canària i el PP, per exemple, van rebre entre el 2009 i el 2011 donacions d'empreses amb contractes públics, cosa que vulnera la normativa. Si ho haguessin repetit el 2012 -se sabrà d'aquí un any- sí que seran sancionats.

stats