ELECCIONS ESTATALS
Política 17/02/2015

Les propostes econòmiques de C's: dació en pagament, contracte únic i complements salarials

La formació de Ciutadans proposa incentius fiscals per a les empreses que acomiadin poc o que contractin més persones a l'atur

Europa Press
4 min
Albert Rivera, amb Luis Garicano i Manuel Conthe, aquest dimarts / CIUTADANS

MadridCiutadans (C's) ha presentat aquest dimarts la primera de les sis grans propostes del seu projecte econòmic –coordinat pel prestigiós economista Luis Garicano–, centrada a combatre l'atur, la desigualtat i la pobresa. Entre altres mesures, planteja un model de contracte únic de caràcter indefinit, una "assegurança contra l'acomiadament", un "complement salarial anual garantit" per als que tinguin salaris baixos o ocupacions precàries i una llei de segona oportunitat per a les persones físiques deutores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, titulat 'El canvi sensat. Propostes de Ciutadans per retornar a Espanya el seu futur', assenyala la necessitat de promoure "un model de creixement inclusiu basat en el coneixement i en la formació, en l'esforç i en el mèrit", que combini la flexibilitat per encaixar en l'economia mundial amb la igualtat d'oportunitats i la seguretat per als ciutadans.

Segons C's, cal "reformar i regenerar" per acabar amb "la corrupció i el tripijoc" dels últims anys, però cal fer-ho des de "la sensatesa i la seguretat", per mantenir la confiança dels espanyols i els estrangers, i situant els ciutadans en el centre d'aquesta actuació.

Els dos grans eixos del projecte econòmic de Ciutadans, que ha estat presentat a Madrid pel seu president, Albert Rivera, al costat dels economistes Luis Garicano i Manuel Conthe, són la lluita contra la crisi i la construcció dels fonaments del creixement econòmic sostenible.

En el primer eix, Ciutadans planteja donar eines als ciutadans, els treballadors, els aturats, les empreses i els autònoms per superar la crisi, així com establir una fiscalitat "justa, eficient i que garanteixi la sostenibilitat del deute". I per generar un creixement econòmic de qualitat i a llarg termini, considera necessari acabar amb "el capitalisme d'amiguets i la corrupció" i oferir una preparació adequada als joves.

Per tal d'aconseguir el primer objectiu, s'esbossen tres grans línies d'actuació: lluitar contra la precarietat laboral i l'excés d'endeutament per acabar amb la pobresa; afavorir la innovació, simplificar la regulació i eliminar les traves per al creixement de les empreses en un mercat transparent i amb igualtat d'oportunitats, i emprendre una reforma fiscal per acabar amb la "fiscalitat injusta" i assegurar la sostenibilitat de les finances públiques.

Un creixement sostenible

Per aconseguir el segon gran objectiu, un creixement sostenible, hi ha tres propostes: educar els infants i joves en el marc d'un futur globalitzat i l'economia del coneixement, eliminar la corrupció impune, assegurar la independència i transparència de les institucions i, finalment, assegurar la competència en els mercats, destruint els càrtels.

Ciutadans s'ha centrat aquest dimarts només en la primera d'aquestes sis propostes, la referent a la lluita contra l'atur, la desigualtat i la pobresa, i les altres cinc les anirà detallant en les pròximes setmanes. Segons s'indica en el document, el partit d'Albert Rivera es compromet a instaurar "un rigorós sistema d'avaluació contínua de totes les polítiques" per redissenyar o eliminar les que no funcionin, i mantindrà obert el projecte econòmic per generar un debat i incorporar aportacions dels ciutadans.

Segons el diagnòstic de Ciutadans, la precarietat laboral a Espanya és la causa de la pobresa i té l'origen en l'excessiva rotació entre contractes. Com a primera mesura per resoldre aquest problema, planteja un contracte per a la igualtat d'oportunitats, de manera que totes les noves contractacions es facin mitjançant contractes indefinits amb indemnitzacions creixents d'acord amb l'antiguitat del treballador a l'empresa.

Bonificar les empreses que acomiadin menys

Addicionalment a les indemnitzacions per acomiadament, Ciutadans promet establir una "assegurança contra l'acomiadament" mitjançant aportacions empresarials a cada treballador, així com una bonificació en les cotitzacions de la Seguretat Social a les empreses que acomiadin menys.

També introduirà un "complement salarial anual garantit" que complementi els ingressos laborals de les llars per a aquells treballadors amb salaris més baixos i llocs de treball més precaris i per a autònoms amb ingressos que no assoleixin una quantitat mínima. Aquest complement el rebrien unes cinc milions de llars i el seu cost no superaria l'1% del PIB.

Contra l'atur de llarga durada, Ciutadans advoca per crear un programa de formació que posi els diners destinats a aquesta finalitat directament en mans dels treballadors i que estigui controlat per auditories externes per detectar frau. A més, establiria bons de contractació perquè els empresaris que contractin aquests aturats vegin reduïdes les seves aportacions a la Seguretat Social, i promouria una orientació laboral individualitzada.

No a l'Europa dels banquers i mercaders

D'altra banda, Ciutadans defensa una "segona oportunitat" per als espanyols "llastats per un endeutament excessiu", i per això promouria una nova legislació destinada a millorar la situació de totes les persones físiques deutores, ja siguin consumidors o empresaris. Pel que fa a les hipoteques, advoca per legislar perquè els bancs hagin d'acceptar la dació en pagament per reduir el deute per un import igual al 100% del valor de mercat de l'immoble; en el cas que quedés encara pendent un deute romanent proposa un acord extrajudicial per reestructurar aquest import.

Ciutadans parla de signar, gràcies a una nova llei, un document públic que acrediti l'acord entre prestador i deutor, i es refereix explícitament als casos en què se sol·liciti un concurs de creditors, cas en què el jutge ha d'acordar que es procedeixi directament a la liquidació dels béns del deutor, excloent d'aquesta liquidació els béns inembargables.

Finalment, el document defensa "una Europa dels ciutadans en solidaritat contra l'exclusió". En aquest sentit, insta els països del sud a aplicar programes de reformes estructurals en profunditat, mentre que als del nord els demana que es comprometin amb l'Europa dels ciutadans i no amb "la dels mercaders i banquers". Així mateix, planteja la creació d'un programa europeu contra la desocupació, amb un fons comú per a la formació i un sistema de polítiques actives.

stats