Política 28/12/2017

Cs i PP diuen que seria "il·legal" investir telemàticament Puigdemont

Villegas confirma que presentaran candidatura a la presidència del Parlament

A.s.
3 min
Carrizosa al ple del Parlament, aquest dimecres

Barcelona"La investidura telemàtica és un invent del senyor Turull, igual que el cens universal. Nosaltres no reconeixeríem ni admetríem com a legal una investidura telemàtica". Així de clarament s'ha expressat Carlos Carrizosa, de Ciutadans, en una entrevista a Catalunya Ràdio amb relació a les declaracions del diputat de Junts per Catalunya Jordi Turull a la mateixa emissora el dia anterior.

Com a premissa general, Carrizosa explica que "ni Junqueras ni Puigdemont haurien de ser presidents de Catalunya perquè les seves circumstàncies els impedeixen exercir les seves funcions com es mereixen els catalans". Però hi posa un matís: "Si Junqueras obté el permís per sortir de la presó, i si legalment és possible, no n'impugnaríem la investidura", a diferència de la investidura telemàtica de Puigdemont.

Ja en roda de premsa des del Congrés, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha confirmat que el seu partit sí que presentarà candidat per presidir el Parlament com a partit més votat en les eleccions catalanes i que està disposat a mantenir converses amb forces independentistes.

Villegas ha justificat el diàleg amb els partits independentistes perquè la mesa del Parlament ha de ser un "òrgan plural" al servei de la cambra, cosa que veu compatible amb la decisió de no parlar amb ells per a la candidatura d'Inés Arrimadas a la presidència de Generalitat, que per ara descarta. Tot i que no ha confirmat que hagi de ser el diputat Jose Maria Espejo-Saavedra el candidat de Ciutadans a presidir la Cambra autonòmica, sí que ha dit que "no li sorprendria" que el seu partit postulés aquest parlamentari.

En aquest sentit, ha explicat que la decisió d'apostar per la presidència del Parlament obeeix a la necessitat d'evitar que els grups independentistes vulguin fer-se amb el càrrec després d'haver "segrestat" la mesa i haver fet una "utilització indeguda" d'aquest òrgan durant l'anterior legislatura.

Per a Zoido, la via telemàtica també és il·legal

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha recordat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va acatar l'aplicació del 155 de la Constitució davant el Tribunal Suprem per sortir de presó. Aquest recordatori no és neutre, ja que ho diu per si té la 'temptació' de tornar a reformar el reglament per permetre una investidura a distància de Carles Puigdemont. En declaracions a la cadena Cope, Zoido ha dit que confia que no se segueixi avançant "amb aquestes idees i genialitats" d'intentar un govern des de Brussel·les i ha insistit que s'ha de complir la legislació o assumir les conseqüències de no fer-ho. Per tant, ha recordat a Forcadell: "Qui surt del marc legal ha de ser conscient que haurà de pagar-ho".

En la mateixa línia, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha titllat d'"absurd" i "propi del deliri independentista" una possible investidura de Carles Puigdemont a distància des de Brussel·les. Ho ha dit en una entrevista a RNE.

'Pressing' Ciutadans

Preguntat per la pressió que estan fent PSOE i PP perquè Ciutadans lideri les converses per aconseguir investir Inés Arrimadas presidenta, Carrizosa ha respost: "No sé ben bé què pretenen, però el que és clar és que no tenim prou escons perquè el PP es va enfonsar i el PSC no va créixer prou. Nosaltres vam fer els deures i vam treure bones notes a l'examen, però les males notes dels altres no permeten sumar".

"La pressió dels empresaris l'entenc, és l’angoixa de veure com l’economia catalana no creix al mateix ritme que l'espanyola", admet el diputat taronja.

Un altre interrogant "és què faran els partits independentistes i si es posaran d’acord o no, i si ERC i JxCat tenen el suport de la CUP; i ja veurem si tots els diputats prendran possessió de l’acta. Hi ha moltes incògnites per resoldre, encara", afegeix.

Si ni uns ni altres es posen d'acord, el fantasma de la repetició d'eleccions reapareixerà: "Unes altres eleccions no convenen a ningú, però el que segur que no convé a ningú és un govern amb els mateixos que abans i que faci el mateix que abans".

stats