Política 09/06/2019

Ciutadans ja s'asseu a negociar amb Vox la Comunitat de Madrid

Valls carrega contra la formació taronja i qüestiona la "normalitat democràtica" de les reunions amb la ultradreta

Ara
2 min
Ciutadans ja s'asseu a negociar amb Vox la Comunitat de Madrid

MadridEls candidats a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado i Rocío Monestir, s'han reunit aquest matí en un hotel de la capital espanyola per iniciar converses concretes sobre la mesa de l'Assemblea madrilenya, segons ha avançat El Español. Aquest dimarts es constitueix el Parlament autonòmic, i si el PP i Ciutadans aspiren a controlar la majoria d'aquest òrgan de govern han de tenir el suport del partit de Santiago Abascal, perquè sense els seus vots el PSOE aconseguiria la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió d'Aguado amb Monasterio obre un nou escenari, perquè fins ara Cs es decantava, com va fer a Andalusia, perquè Vox se sumés posteriorment a un pacte amb el seu partit i el PP per evitar una foto conjunta. El dia 11 es farà pública la primera fotografia dels nous pactes emanats de les eleccions del 26 de maig: Madrid i Múrcia constitueixen les seves assemblees i les forces de la dreta demostraran si aconsegueixen arribar a un acord extensible de cara a la investidura. Precisament aquest dissabte els equips negociadors del PP i Vox van tornar a trobar-se per avançar en la negociació.

Com a la resta de l'Estat, els populars han pres la iniciativa amb el partit d'ultradreta i són ells els que piloten les converses abans d'arribar a acords amb Ciutadans després que l'executiva nacional de la formació taronja aprovés per unanimitat un veto exprés a Vox sota la premissa que no s'asseuran a negociar acords de govern "amb populistes ni amb nacionalistes".

El partit d'Albert Rivera no va descartar, però, reunions per negociar assumptes institucionals amb totes les forces i el mateix Aguado, després de la trobada divendres amb l'equip d'Isabel Díaz Ayuso, que va dir que "s'asseuria a parlar amb tothom, inclòs Vox". En el rerefons està la voluntat de Ciutadans d'aconseguir la presidència de la cambra madrilenya.

Qui ja ha manifestat el seu malestar ha estat el cap de llista de Cs a Barcelona, Manuel Valls, que ha carregat contra la política de la formació d'establir pactes amb Vox. "Pactes anunciats entre el PP i Vox en moltes ciutats... Reunions de líders de partits constitucionalistes amb Vox... ¿Normalitat democràtica?... ¿Normalització d'un partit d'extrema dreta?... No és el mateix, i no puc amagar una altra vegada la meva gran preocupació", ha criticat al seu compte de Twitter.

stats