Política 01/09/2020

Colau i Almeida lideren un front de 30 municipis contra l'acord per cedir els romanents a Hisenda

Alcaldes d'ERC i del PDECat també se sumen a la iniciativa

Germán Aranda Millán
2 min
Els ajuntaments de tot l'estat, durant la videotrucada en la qual han signat el front contra les mesures, aquest dimarts

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, lideren el front comú format per 30 municipis de tot l'Estat per rebutjar l'acord al qual van arribar el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre els romanents municipals. Tot i que dividida, aquesta entitat supramunicipal va donar llum verda perquè el ministeri d'Hisenda pugui comptar amb els estalvis dels municipis, congelats per la coneguda com a llei Montoro des de l'any 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al comunicat s'hi han adscrit alcaldes d'ERC com Pau Ricomà, de Tarragona, o Miquel Pueyo, de Lleida, del PDECat com Carles Pellicer, de Reus, i del PP, com el mateix Almeida o Xavier García Albiol, batlle de Badalona i molts altres. També hi ha els primers edils de Palència i Granada, de Ciutadans, l'alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ex del PSC que va crear fa dos anys Tot Terrassa perquè estava en contra de l'aplicació de l'article 155. Cap alcalde del partit socialista s'ha sumat al front, on hi ha altres capitals de província com Alacant, Almeria, Cadis, Còrdova, Granada, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Salamanca, Pamplona, Pontevedra, Santander i Saragossa.

"El més rellevant és que hi havia pràcticament totes les formacions polítiques, unes 14 de diferents amb orientacions molt diferents, però amb un enorme consens", ha dit Colau, que ha destacat el "bon to, propositiu", i ha assegurat que "s'hi haurien sentit còmodes alguns alcaldes socialistes", amb l'acord. El municipalisme, ha defensat, compta amb "unitat" i "rebutja la proposta de fer préstecs dels romanents dels estalvis forçats per la llei Montoro a l'Estat per després accedir a una part del finançament". Aquesta proposta "no és viable" i "no servirà per resoldre el problema de finançament dels ajuntaments", segons Colau.

El comunicat conjunt defensa que els ajuntaments han tingut un paper "fonamental" en la gestió de la crisi generada pel covid-19 i que s'està fent "sense ajuts de cap tipus", de forma que ara els hi calen "de manera imperiosa i urgent ajuts estatals i europeus". "Aquest acord vulnera l'autonomia financera de les entitats locals", resa el comunicat en relació al recent pacte fiscal assolit pel govern i la FEMP, i demana al govern "que desisteixi d'intentar tramitar-lo".

Demanen, a més, que es tingui en compte l'acord assolit per unanimitat a la mateixa FEMP el 2 d'abril per reclamar a l'Estat que "arbitri un sistema d'ajuts" que permeti als municipis afrontar la crisi, en el qual hi hauria d'haver un fons "incondicionat" de 5.000 milions i un de 1.000 milions pensat específicament per al transport públic. Sostenen que cal una "ampliació de termini de les inversions financeres sostenibles" i l'eliminació de la regla de despesa, concepte de dèficit i d'estabilitat com a mínim per als pròxims dos anys.

stats