Política 13/06/2015

Colau ja és l'alcaldessa de Barcelona

Molt protagonisme del teixit social i veïnal en la investidura de la nova alcaldessa i crits de "sí que es pot" després de la proclamació

Maria Ortega
2 min
Ada Colau, recollint la vara d'alcaldessa / CÈLIA ATSET

BarcelonaCrits de "sí que es pot" i aplaudiments al Saló de Cent del consistori per donar la benvinguda als nous regidors de l'Ajuntament encapçalats per Ada Colau. En els llocs principals, una combinació de representants del teixit social i veïnal, com la PAH i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), i polítics, com la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. A un costat de la sala, els familiars dels regidors, entre els quals, ben situats, la mare, germanes i fills de la nova alcaldessa. El seu company, Adrià Alemany, a primera fila, al costat de la dona de Xavier Trias. A l'altra banda, representants del teixit social, militar i econòmic. A primera fila, noms com el de l'activista Maria Salvo i el de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. Més enrere, els representants de les diferents confessions religioses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sessió ha començat amb la constitució de la mesa d'edat, presidida per Trini Capdevila, d'ERC, que en el seu discurs ha recordat que es formarà un consistori amb un 60% de cares noves i s'ha compromès a treballar per una millor qualitat de vida dels ciutadans. Ha acabat la seva intervenció cridant "Visca Barcelona i visca Catalunya lliure". Tot seguit, els regidors han jurat o promès el càrrec amb fórmules diferents. Els de Barcelona en Comú han insistit que prometen "per imperatiu legal", els d'ERC han dit que treballaran per la República Catalana i els de la CUP, sense banda, han assegurat que lluitaran per la independència, el socialisme i el feminisme.

A l'hora de ratificar els candidats, ERC, el PSC i la CUP han retirat els seus aspirants a alcalde i, per tant, la votació (secreta i amb papereta) s'ha fet entre Ada Colau, Xavier Trias, Carina Mejías i Alberto Fernández Díaz. No hi ha hagut sorpreses en el recompte, tret, òbviament, dels dos vots nuls de la CUP en favor de la lluita social, que han votat "Resistència Movistar" i "Antifeixistes 12 d'Octubre absolució".

Cada vot per a Colau era celebrat a crits des de la plaça de Sant Jaume i els de la resta de candidats –tret dels de la CUP–, rebuts amb esbroncada. Finalment: Colau 21 vots, Trias 10, Mejías 5, Fernández Díaz 3.

Després de ser proclamada i dels crits de "sí que es pot" del públic, Colau ha acceptat el càrrec i en un breu parlament ha donat les gràcies a la ciutadania "per fer possible l'impossible". Ha agraït, també, els vots dels regidors que han fet possible el seu nomenament i la feina "imprescindible" de les entitats socials.

stats