CONSULTA DEL 9-N
Política 03/10/2014

Tres dels membres de la Comissió de Control del 9-N reclamen que se'ls convoqui per preparar la consulta

Aquest organisme està format per set integrants i és l'encarregat de vetllar pel bon funcionament i el desenvolupament de la consulta

Roger Tugas
2 min
Piulada d'un dels membres de la comissió de control de les consultes

BarcelonaMentre els dirigents de les forces sobiranistes buscaven alguna fórmula per seguir desplegant la consulta malgrat la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC), alguns dels membres de la Comissió de Control de la llei de consultes ja han instat el Govern a convocar-los per començar a treballar. De fet, aquest mateix divendres, el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' ja ha publicat el nomenament dels set integrants d'aquest organisme per part d'Artur Mas, tot i que amb una reserva. I és que, segons el text del decret, el nomenament es fa "als efectes de la vigència corresponent". Queda en l'aire, per tant, si el nomenament és ja efectiu o depèn de l'aixecament de la suspensió de la llei. La tasca de la comissió és clau, ja que és l'equivalent a la Junta Electoral Central en el cas de les eleccions, i ha de controlar i vetllar pel bon funcionament dels preparatius i el desenvolupament de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, els tres membres que han expressat la seva voluntat de començar ja a treballar, ignorant la suspensió del TC i el recurs que presentarà el govern espanyol contra la creació d'aquest òrgan, són Jordi Matas Dalmases –que ho ha expressat públicament en una piulada–, Marc Marsal i Benet Salellas, segons ha pogut saber l'Ara.cat. Els dos primers, de fet, van ser els dos membres proposats per ERC, mentre que la CUP va posar sobre la taula el nom del tercer. Aquests dos partits, CiU i ICV-EUiA, van ser les formacions que van acordar els integrants de la Comissió de Control i els que en van votar l'elecció al Parlament –malgrat les amenaces del PP als diputats.

De fet, ERC i la CUP són les dues formacions que més pressionen per tirar endavant la consulta encara que es mantingui la suspensió del TC, argumentant que alguns empleats públics estarien també disposats a desobeir l'alt tribunal, com seria el cas d'aquests tres integrants de la Comissió de Control, que són juristes i professors d'universitat. CiU i ICV-EUiA, per contra, reclamen que la celebració del 9–N no comporti prejudicis per als funcionaris.

stats