Política 27/09/2017

La comissió d'Interior del Congrés insta el govern espanyol a facilitar l'entrada dels Mossos a l'Europol

La proposta tira endavant tot i els vots en contra del PP i Ciutadans

Ot Serra
2 min
Reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya del passat juliol

MadridLa comissió d'Interior del Congrés dels Diputats ha aprovat una proposició no de llei presentada pel PDECat que insta el govern espanyol a permetre l'entrada dels Mossos a l'Europol. El portaveu de la formació sobiranista a la comissió, Feliu-Joan Guillaumes, ha assenyalat que "no hi ha coordinació" i ho ha argumentat amb la "brigada Piolín" que ha embarcat al port de Barcelona per aturar els preparatius del referèndum d'aquest diumenge. El diputat ha subratllat que no té sentit que guardes forestals italians o el ministeri d'Afers Socials holandès tinguin accés directe a les dades de l'Europol i, en canvi, no en gaudeixi la policia catalana. Guillaumes, fent referència a la Junta de Seguretat de Catalunya celebrada a principis de juliol, ha demanat que s'accelerin els treballs de la comissió tècnica que es va acordar crear per estudiar l'accés dels Mossos a les dades de l'Europol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició no ha comptat amb el suport de PP i Ciutadans, que han volgut recordar a Guillaumes que el reglament de l'òrgan europeu diu que només una unitat policial té contacte directe amb l'Europol. "El que entenem que sí que es pot demanar és ser a l'enllaç de coordinació", ha apuntat Miguel Ángel Gutiérrez, representant de Ciutadans, en la línia del que ja es va acordar en la Junta de Seguretat celebrada a principis de juliol amb l'entrada al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). La portaveu del PP, Ana Belén Vázquez, ha criticat la intenció d'"escalfar els Mossos i la Guàrdia Civil" i ha denunciat que l'objectiu del PDECat no és "pensar en els Mossos", sinó "quedar-se la informació".

Tot i que ha discutit la justificació expressada per Guillaumes, el PSOE sí que ha donat suport a la iniciativa. El diputat José Zaragoza ha defensat l'accés directe dels Mossos a la informació de l'Europol davant la situació d'alerta terrorista 4 sobre 5 i per aconseguir "eficàcia en la resolució de conflictes".

El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito s'ha mostrat favorable que "es compleixin els acords" presos en la Junta de Seguretat i ha expressat el suport del seu partit a la proposició. En aquest sentit, ha demanat celeritat al govern espanyol perquè faciliti l'accés de la policia catalana a l'Europol. "No ens agradaria tenir la sensació que l'executiu pren les decisions actuant més com a partit que com a govern", ha apuntat.

Al seu torn, el PNB s'ha abstingut perquè considera que el Congrés no ha d'aprovar ni rebutjar les decisions que es prenen en la junta de seguretat. Així, el diputat Mikel Legarda ha demanat votació separada del primer punt, que instava el govern espanyol a complir els acords presos en l'última Junta de Seguretat de Catalunya, al qual hi ha donat suport. En el segon, el que reclama l'entrada dels Mossos a l'Europol, ha decidit abstenir-se.

ERC no ha participat a la comissió, tal com va decidir dies enrere arran de l'ofensiva de l'Estat a Catalunya, i la seva activitat al Congrés aquest dimecres s'ha limitat a les preguntes i interpel·lacions al govern en el ple del matí.

stats