Societat 10/07/2017

Els Mossos s'integraran al centre estatal de coordinació antiterrorista

L'accés a la informació de l'Europol queda pendent després de la primera Junta de Seguretat que se celebra en vuit anys

Pau Esparch
2 min
Millo, Zoido, Jané i Puigdemont, entre altres, a la reunió d'avui

BarcelonaLa Junta de Seguretat de Catalunya s'ha tornat a reunir avui després de vuit anys i ha acabat amb alguns acords concrets. L'Estat ha acceptat una de les peticions més reclamades pels Mossos d'Esquadra, ja que la policia catalana s'integrarà al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l'òrgan estatal de coordinació antiterrorista. Tot i això, el govern espanyol ha deixat sobre la taula altres demandes. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha explicat que a partir d'ara els Mossos entren al CITCO, a la taula de valoració de l'amenaça terrorista i als grups de treball per a la col·laboració policial i els plans directors de seguretat. Zoido ha assegurat que "la normalitat constitucional es manté" a Catalunya i que la col·laboració policial és "exemplar".

Pel que fa a la incorporació dels Mossos per accedir a la informació de l'Europol, ha quedat pendent. De moment s'ha creat una comissió mixta per estudiar aquesta incorporació de la policia catalana, així com la possibilitat que els Mossos puguin fer persecucions en calent a través de la frontera amb França. Ara bé, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha destacat que aquesta comissió mixta "serà operativa ben aviat", ja que s'ha acordat que es constitueixi les pròximes setmanes. Jané ha afegit que se segueix la mateixa línia d'acord que es va arribar amb l'Ertzaintza i ha subratllat que el clima de la Junta ha sigut "d'entesa".

En la Junta de Seguretat d'avui també s'ha certificat el desplegament dels últims vuit anys dels Mossos. Per poder accedir al finançament de l'Estat, el conseller ha detallat que s'exigeix aquesta certificació que no s'havia actualitzat des de la darrera trobada del 2009. Amb la nova situació, la Generalitat reclamarà al govern espanyol uns 600 milions d'euros que, segons els càlculs del departament d'Economia i Hisenda, són els diners que l'Estat els deu per l'augment de plantilla dels últims vuit anys de la policia catalana. Sobre la convocatòria de 500 places de Mossos, Jané ha afirmat que el ministre de l'Interior "ho ha entès", malgrat que ha apuntat que, en tot cas, aquest àmbit és competència del ministeri d'Hisenda.

L'última Junta de Seguretat de Catalunya havia sigut el 3 de març del 2009, i ara s'ha tornat a convocar després que Puigdemont tirés pel dret i fixés de manera unilateral una data per a la primera setmana de juliol. Al final, la Generalitat i el ministeri de l'Interior van acordar que la reunió fos avui. Els últims dos anys, Jané havia reclamat insistentment que es trobés una data per convocar la Junta.

stats