Societat 27/06/2017

La Generalitat i el govern espanyol pacten celebrar la Junta de Seguretat de Catalunya el 10 de juliol

La reunió no es feia des del 2009 i s'ha desencallat ara després que Puigdemont anunciés la setmana passada que la convocaria unilateralment

Efe / Acn
2 min
Juan Ignacio Zoido i Jordi Jané s'han reunit aquest dimecres a la tarda durant una hora i quart a Madrid. MINISTERI DE l'INTERIOR

BarcelonaEl ministeri de l'Interior i la Generalitat han acordat aquest dimarts celebrar la Junta de Seguretat de Catalunya el pròxim 10 de juliol, després de mesos de distanciament per intentar consensuar una data per a aquesta cimera, que no es convoca des del març del 2009.

Segons han informat fonts coneixedores de les negociacions entre el ministeri i la conselleria d'Interior, la reunió de la Junta, presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se celebrarà el dilluns 10 de juliol a les 12.00 h.

La data s'ha acordat en una conversa telefònica que han mantingut avui el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, que ha posat fi als distanciaments mantinguts fins ara i ha permès pactar una data per celebrar la cimera abans de l'estiu, com pretenia l'executiu català.

Els dos departaments van tancar ahir l'ordre del dia de la Junta, tot i que encara falten alguns petits serrells de redacció. En concret, a l'ordre del dia acordat hi figuren l'anàlisi de la petició de la Generalitat perquè els Mossos d'Esquadra s'integrin al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), al qual ara assisteixen com a convidats, així com que tinguin una presència permanent a la taula d'avaluació del risc de l'amenaça terrorista, segons les fonts.

Un altre dels punts que hi figuren és que la Junta abordi la possibilitat que els Mossos d'Esquadra tinguin permís per seguir persecucions en calent en l'àmbit de la lluita antiterrorista travessant la frontera francesa, com s'ha decidit recentment per a l'Ertzaina a la Junta de Seguretat del País Basc.

També es discutirà la reivindicació per part de la Generalitat perquè els Mossos d'Esquadra puguin acudir i intervenir als fòrums internacionals de seguretat integrats a la delegació espanyola.

El 10 de juliol és una de les dates que el conseller Jané va oferir al ministre una vegada que aquest li va comunicar la impossibilitat d'assistir a la convocatòria per al dia 3 que havia formulat unilateralment Puigdemont.

La Generalitat ha ofert en els últims mesos nou dates al ministeri, fins que finalment avui s'ha aconseguit l'acord per desencallar la celebració de la cimera, que es va reunir per última vegada el mes de març del 2009.

"Voluntat" del ministre d'assistir-hi

Per part de la Generalitat, assistiran a la junta el president, Carles Puigdemont; el conseller d'Interior, Jordi Jané; el secretari general del departament, Cèsar Puig, i el director de la Policia, Albert Batlle. Per part del govern espanyol, hi serà el delegat a Catalunya, Enric Millo; el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el director del Gabinet de Coordinació i Estudis, Diego Pérez de los Cobos. Aquests són els càrrecs que hi ha d'assistir obligatòriament, segons han explicat fonts properes a les negociacions.

Després, hi ha una sèrie d'autoritats convidades, entre les quals el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que, segons ha explicat Jané, ha manifestat "la voluntat d'assistir-hi". El conseller ja li ha respost que seria molt positiu comptar amb la seva participació. També com a convidats hi poden ser presents els directors dels altres cossos policials. L'última vegada que es va reunir l'òrgan encarregat de coordinar les polítiques de seguretat i l'activitat dels cossos policials va ser el març del 2009.

stats