POLÍTICA
Política 10/04/2013

Llum verda a la comissió parlamentària d'estudi del 'fracking' després del rebuig a prohibir-lo

Tots els grups del Parlament han donat suport a la proposta de creació de la comissió que haurà d'estudiar si cal prohibir o no aquesta tècnica

M.colomer
2 min

BarcelonaJust després que hagin prosperat les esmenes de CiU i PP de rebuig a la prohibició del 'fracking', tècnica agressiva d'extracció d'hidrocarburs del subsòl, tots els grups del Parlament han acordat per unanimitat la creació d'una comissió interparlamentària d'estudi de la matèria per decidir després sobre una eventual prohibició. Es tractava d'una proposta d'ERC, PSC, C's i CUP, que ha aconseguit, això sí, el suport de CiU i PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'ERC Marc Sanglas ha destacat la importància que en el debat sobre el 'fracking', que es fa a Catalunya i a la majoria de països europeus, es compti amb la veu d'entitats, ajuntaments, personalitats del territori i experts per carregar de raons el Parlament davant una eventual prohibició, que els republicans defensen. La comissió és insuficient, en canvi, pel diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà, que ha advertit que els ecosocialistes no permetran ni toleraran que la comissió sigui un pretext per endarrerir la prohibició per després carregar a Madrid la responsabilitat que eventualment impedeixi al Parlament que legisli, com va passar amb l'impost a la banca. "Escoltar molt, discutir molt, però decidir poc", ha retret l'exconseller Milà.

Pel diputat del PSC Jordi Terradas la comissió és "insuficient" i caldria una subcomissió que debatés a fons sobre el model energètic del país. Igualment, la diputada de C's Inés Arrimadas ha reclamat una moratòria immediata en la concessió de permisos de prospecció del terreny i ha carregat contra uns permisos, ara aturats, que va atorgar temps enrere el govern de CiU. Arrimadas ha defensat que la comissió ha de tenir conclusions en un màxim de 6 mesos.

Diputats "poc formats"

Més crítics han sigut els grups de CiU i PP, malgrat que s'han acabat decantant a favor de la comissió. La diputada de CiU Montserrat Ribera ha defensat que els diputats "no estan prou formats per emetre un judici científic o tècnic" sobre la matèria, i ha defensat les investigacions "per saber què hi ha al subsòl de Catalunya" i la necessitat que el país pugui decidir sobre els seus recursos energètics. En canvi, pel PP la comissió debatrà sobre una qüestió que és competència de l'Estat, i ha deplorat que ja es pressuposi que el resultat ha de ser la prohibició. Però hi ha acabat votant a favor.

stats