Política 20/11/2014

La Comissió Europea, sobre Catalunya: "Sempre és beneficiós escoltar la gent"

"Amb referèndum o sense, hi ha una cosa que sempre trobo beneficiosa, que és escoltar la gent i no necessàriament perquè hi estiguis d'acord", defensa l'eurocomissària danesa Vestager

Acn
2 min
La comissària de Competència de l'equip Juncker

Brussel·lesLa nova eurocomissària de Competència, Margrethe Vestager, avisa sobre Catalunya que cal "escoltar" la gent. "Amb referèndum o sense, hi ha una cosa que sempre trobo beneficiosa, que és escoltar la gent i no necessàriament perquè hi estiguis d'acord", adverteix la fins ara vice primera ministra danesa en una entrevista a l'ACN. Preguntada sobre si s'hauria de seguir l'exemple de David Cameron a Escòcia, Vestager respon que "sense escoltar els altres, mai seràs més savi". I recorda que Dinamarca té una "molt llarga tradició a fer referèndums", tot i que vol ser "molt curosa" i evita "receptar com ho ha de fer l'altra gent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la crida del president Artur Mas a la comunitat internacional perquè convenci l'Estat que Catalunya pugui votar en un referèndum legal i vinculant i la denúncia ciutadana i de 200 càrrecs electes a les institucions europees, Vestager avisa que Brussel·les no s'hi ficarà. "Sé quin és el debat, l'he seguit, però crec que també és molt important que es pugui celebrar sense la interferència europea i sense que jo hagi de donar una opinió", defensa la liberal danesa en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies. "No tinc res a dir, no crec que sigui cosa meva", al·lega.

Vestager, però, evoca la "molt llarga tradició a fer referèndums" del seu país i, en concret, el de Schleswig "del 1920 sobre la frontera entre Dinamarca i Alemanya", que va ser "relativament exitós". "Des de llavors hem aconseguit cuidar la minoria alemanya a Dinamarca i la minoria danesa a Alemanya", destaca. Tot i això, "aquest és un tema danès, no un exemple que s'hagi seguit enlloc més al món per resoldre una qüestió fronterera", apunta. "Bàsicament, crec que és un tema català i espanyol i és molt important que els estats membres puguin mantenir aquest tipus de debats sense que els eurocomissaris assenyalin ningú ni opinin sobre com s'ha de resoldre", insisteix l'eurocomissària de Competència.

"Fins i tot quan la situació és molt problemàtica i hi ha molt de conflicte, és molt important respectar" aquesta no-ingerència de Brussel·les, explica Vestager. "És una qüestió de principis, perquè un dels punts forts de la UE que no es valora prou és que som 28 estats membres que fem les coses de manera diferent i tenim diferents constitucions i històries", afegeix. No obstant això, preguntada sobre si l'executiu del PP hauria de seguir aquesta tradició danesa de celebrar referèndums, Vestager argumenta que "hi ha una cosa que sempre és beneficiosa, que és escoltar la gent i no necessàriament perquè hi estiguis d'acord".

Vestager ha rellevat precisament l'espanyol Joaquín Almunia aquest passat 1 de novembre. Fins llavors era la número dos del govern danès de Helle Thorning-Schmidt, la seva vice primera ministra i responsable d'Economia i d'Interior (2011-2014). També va ser ministra d'Educació i Afers Eclesiàstics (1998-2001) del govern de Poul Nyrup Rasmussen.

stats