Les comissions bilaterals s'obren pas entre incògnites

El Govern confia en poder reunir la Comissió Generalitat-Estat per segon cop aquest gener

3 min
Imatge de la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat celebrada dilluns passat a Madrid.

BarcelonaAl marge de la negociació política de la taula de diàleg, la Generalitat i l'Estat van pactar el 2 d'agost passat reactivar les comissions bilaterals que es preveuen en l'Estatut per parlar de tot allò que no tingués a veure amb el conflicte polític –Rodalies, transferències, deutes pendents, etc–. Es van donar sis mesos per obtenir els primers resultats i, malgrat que encara no ha expirat el termini, ja es pot fer un primer balanç dels primers contactes. Els més optimistes veuran el got mig ple, i els que ho són menys, mig buit, però el que és innegable és que els dos governs s'han anat reunint per afrontar els temes pendents. Això no passava amb regularitat des de fa una dècada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entramat de la bilateralitat que dissenya l'Estatut no és senzill. A grans trets, hi ha una comissió que fa de pal de paller, la Bilateral Generalitat-Estat, i després n'hi ha d'especialitzades en diferents matèries. Els dos governs van pactar reunir-ne tres d'aquestes: la Bilateral d'Infraestructures, la de Transferències i la Mixta d'Afers Econòmics. La que ha fet més via és la primera, la d'Infraestructures, que va citar-se el 26 de novembre a Madrid i que el Govern assegura que va servir per desbloquejar el pagament de 3.500 milions pendents en infraestructures –que pengen dels impagaments sistemàtics de la disposició addicional tercera de l'Estatut– i d'uns 280 milions d'euros per afrontar millores al servei de Rodalies. De tots aquests diners, per ara només se n'han inclòs 200 als pressupostos generals de l'Estat. Per tant, l'abonament del deute no serà ni de bon tros immediat, però els dos executius valoren haver reunit una comissió que des de la seva creació el 2007 només s'havia reunit una altra vegada. Tothom va sortir moderadament satisfet de la trobada.

La segona comissió que ha avançat és la de Transferències, una altra de les que portava més d'una dècada al congelador. El passat 11 de novembre es va celebrar la reunió del grup de treball previ –una mena d'avantsala de la trobada de la comissió com a tal–, i la Generalitat va posar sobre la taula alguns dels traspassos que assegura que li deu l'Estat i que veu més "madurs" per concretar-se. Es tracta de la gestió de les beques –el consell de ministres ja va fer aquest desembre una primera transferència de 19 milions–, de salvament marítim i de la formació sanitària. No hi ha hagut encara fumata blanca, però la Generalitat confia que quan la comissió es reuneixi formalment sigui ja per rubricar els primers acords. Serien els primers traspassos des de fa anys.

Finalment, la darrera comissió és la Mixta d'Afers Econòmics, que precisament s'havia de trobar aquest mateix dilluns per abordar qüestions de finançament pendents. De mutu acord, els dos governs van decidir posposar-la uns dies al·legant un mes de desembre endimoniat per l'aprovació dels respectius pressupostos. "Ha faltat temps per treballar acords i s'ha decidit emplaçar-nos al gener", expliquen des del departament d'Economia, responsable de la part catalana d'aquesta comissió.

Un balanç agredolç

Així doncs, si s'hagués de fer una estadística, es podria dir que ara per ara s'han reunit una comissió i mitja de tres que s'havien fixat com a objectiu, però cap d'elles ha quedat oblidada. Ja és un avanç, si es té en compte que la bilateralitat entre l'Estat i la Generalitat va estar arraconada des que el govern de Mariano Rajoy va arribar al poder (novembre del 2011) i fins que el govern de Pedro Sánchez va decidir tornar a activar aquests fòrums bilaterals (agost del 2018) com a gest per intentar una distensió entre administracions després de l'aplicació del 155. Des de la Generalitat en fan un balanç agredolç: "Hem reiniciat treballs després de diversos anys aturats, i això ja és bo, però volem imprimir molt més ritme", assenyalen fonts del Govern.

Aquest ritme hauria de començar a notar-se a partir del mes que ve. El Govern confia en poder reunir llavors, com a mínim, la comissió bilateral genèrica, la Generalitat-Estat, que és la que s'activa quan cal lluir acords. Ha passat molt temps des d'un dels darrers pactes que més soroll han generat: el traspàs parcial de la gestió de Rodalies que es va subscriure un ja llunyà 29 de desembre del 2009. Del nou cicle de la bilateralitat no n'hi ha encara resultats tangibles, però, entre incògnites, les comissions s'han anat obrint pas.

stats