Política 26/01/2016

La CUP presidirà les comissions de corrupció i governació al Parlament

Junts pel Sí tindrà el comandament de 15 de les 29 comissions, entre les quals la de Procés Constituent, que presidirà Muriel Casals

Sara González
2 min
Anna Gabriel i Benet Salellas (CUP) en una reunió al Parlament el 19 d'octubre del 2015 / ACN

BarcelonaL'engranatge de la maquinària parlamentària ja comença a funcionar a ple rendiment. La Junta de Portaveus ha aprovat aquest dimarts la distribució de les presidències de les 29 comissions que hi haurà aquesta legislatura al Parlament i que començaran a constituir-se aquest dimecres a la tarda. Com ja s'havia apuntat en els últims dies, la de procés constituent –impugnada pel govern espanyol– estarà sota la batuta de Muriel Casals, mentre que les de corrupció –demanada per Ciutadans– i governació estaran presidides per la CUP. Albert Botran presidirà la de governació i Benet Salellas la de corrupció. De fet, l'exdiputat cupaire David Fernàndez ja va presidir la comissió d'investigació que es va crear arran de l'esclat del cas Pujol la passada legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts pel Sí presidirà un total de 13 comissions, més les dues que corresponen dirigir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que són la de reglament i la de matèries secretes. La resta, a banda de la de procés constituent, són: economia, exteriors, salut, territori, medi ambient, cultura, justícia, treball, afers socials, sindicatura de comptes, peticions, infància. Com ja ha estat habitual en altres legislatures, la presidència de la comissió d'afers institucionals recau sobre el partit líder de l'oposició. En aquest cas, Ciutadans, que encara portarà la veu cantant de quatre comissions més: la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la d'igualtat, la d'interior i la dels estatuts dels diputats.

Pel que fa al PSC, serà el màxim responsable de tres de les comissions: la d'ensenyament, síndic de greuges i la d'automoció, que serà d'estudi. Catalunya Sí Que es Pot es farà càrrec de les d'empresa i joventut, mentre que el PP assumirà les d'agricultura, que presidirà diputada Marisa Xandri, i seguretat vial, que dirigirà Alberto Villagrasa. Els populars ja han designat qui serà la portaveu a la comissió sobre Procés Constituent a l'espera de saber si és suspesa o no pel TC: la diputada Andrea Levy.

La junta de portaveus també ha concretat quina serà la data del ple monogràfic sobre la pobresa que van demanar Catalunya Sí que es Pot i el PSC just després de les eleccions del 27-S: se celebrarà durant la primera quinzena de març. A la vegada, s'ha establert també l'ordre del dia del primer ple ordinari, que tindrà lloc la setmana que ve i en el qual hi haurà dos punts candents a l'ordre del dia: el decret llei de la pròrroga de pressupostos i el de la pujada de l'1% del sou dels treballadors públics.

Arrimadas renuncia a la retribució de cap de l'oposició

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha estat declarada oficialment cap de l'oposició al Parlament. La dirigent de C's ha renunciat a rebre el tractament d'honorable senyora, ser ordenada protocol·làriament en el lloc immediatament posterior als expresidents de la Generalitat, percebre les retribucions específiques per a aquest càrrec que determini el Parlament i a disposar dels mitjans humans i materials per exercir les seves atribucions.

stats