Política 11/03/2015

El germà de Felip Puig compareixerà al Parlament per la seva imputació en un presumpte cas de blanqueig de capitals

La compareixença del director del Servei Meteorològic de Catalunya s'havia rebutjat (amb els vots de CiU i PSC) prèviament a la comissió d'investigació sobre frau i corrupció política

Acn
3 min
Oriol Puig sortint de la Ciutat de la Justícia després de declarar com a imputat per blanqueig de capitals (3 d'octubre de 2014) / ACN

BarcelonaLa Comissió d'Afers Institucionals (CAI) ha aprovat la compareixença del director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, imputat juntament amb el seu germà Jordi en un presumpte cas de blanqueig de capitals. Tots dos són alhora germans del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. CiU ha estat l'únic grup que ha votat en contra de la sol·licitud de compareixença presentada pel PP a Catalunya. La federació ha assenyalat la comissió d'investigació sobre el frau fiscal com el marc idoni per substanciar-la. Un argument que la resta de grups ha criticat perquè, precisament, van ser els vots de CiU i del PSC els que van evitar que Oriol Puig fos aleshores citat a comparèixer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La confusió entre els portaveus dels grups polítics ha estat evident durant el debat d'aquesta sol·licitud de compareixença, que ha acabat aprovant-se amb els vots a favor de PP, PSC, ICV-EUiA i C's; les abstencions dels diputats d'ERC; i els vots en contra dels representants de CiU.

El nom d'Oriol Puig també va ser un dels que es va sotmetre a votació quan es va fixar el pla de treball de la comissió d'investigació sobre frau, evasió fiscal i corrupció política. Aleshores, però, es va rebutjar la compareixença amb els vots en contra de CiU i PSC, les abstencions d'ERC i PPC i els vots a favor d'ICV-EUiA, C's i CUP. Només ICV-EUiA, C's, ERC i CiU han actuat igual que ho van fer el passat mes d'octubre quan es va substanciar la votació a la comissió d'investigació. Els populars, que aquest dimecres eren els defensors de la proposta, aleshores es van abstenir.

El cas del PSC ha estat el més curiós. El portaveu socialista, Maurici Lucena, ha criticat durament el grup d'ERC per abstenir-se i ha recordat -erròniament- que els republicans van votar en contra de la compareixença de Puig a la comissió d'investigació. La portaveu republicana, Gemma Calvet, havia defensat prèviament que preferien fer la compareixença en el marc de la comissió d'investigació, però ha negat que Esquerra hagués votat en contra d'aquest nom. "He trobat massa gros el que ha dit Calvet. Si aquesta compareixença es va demanar i no es va aprovar va ser perquè ERC la va impedir", ha defensat Lucena. Minuts més tard i després de comprovar les votacions, Calvet ha demanat la paraula per evidenciar que Lucena s'havia equivocat i que no era ERC sinó el PSC el que va evitar que Oriol Puig fos citat a comparèixer.

Els germans Oriol i Jordi Puig van declarar davant del jutge el passat mes d'octubre i van negar que els 500.000 euros que havien transferit als seus comptes tinguessin a veure amb el blanqueig de diners. Segons van explicar, un fons d'inversió canadenc volia comprar un local i Jordi Puig hauria actuat d'intermediari a canvi d'una comissió, però, segons ells, tot era plenament legal. El cas està pendent de resolució judicial.

Compareixença del director i la directora adjunta de l'Oficina Antifrau

Durant la reunió de la CAI també s'han aprovat altres compareixences, la majoria de les quals vinculades a l'Oficina Antifrau. ERC, PPC i C's han sol·licitat les explicacions de la directora adjunta de l'oficina, Maite Masià, per presumptes irregularitats en les adjudicacions quan era la directora de l'Institut Català de l'Energia. ERC, ICV, la CUP, C's i PPC ja van mostrar la seva desconfiança quan el Parlament va haver de ratificar el nomenament de Masià com a directora adjunta d'Antifrau (CiU i PSC hi van votar a favor). La compareixença s'ha aprovat amb l'únic vot en contra de CiU.

La federació també ha estat l'única en votar en contra de la compareixença de Victor Sagi, administrador de l'empresa Dribbling, beneficiària de nombrosos contractes de l'administració adjudicats a través de l'Institut Català de l'Energia.

A més, la CAI ha aprovat per unanimitat la compareixença del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que va ser la persona que va confiar en Masià per nomenar-la directora adjunta.

stats