ELECCIONS MUNICIPALS
Política 31/05/2015

Els sobiranistes d'ICV lamenten que el discurs nacional hagi fet caure el partit fora de l'àrea metropolitana

Compromís per la Independència lamenta que es vegi el partit com "una solució dependentista espanyola" com el PSC i reclama que el partit torni a fer costat al procés i a la República Catalana

Ara
2 min
Membres del sector d'ICV Compromís per la Independència

BarcelonaEl corrent sobiranista d'ICV, Compromís per la Independència (CxI), ha lamentat que el discurs nacional del partit hagi perjudicat els resultats del 24-M fora de l'àrea metropolitana i, per això, reclamen que torni a situar-se al costat del procés. En una declaració per valorar les eleccions, aquest sector felicita els militants i simpatitzants per la campanya i aquelles candidatures que han mantingut l'alcaldia o han obtingut resultats, en especial pel que fa als resultats a Barcelona, i assenyala que ICV ha aplicat una estratègia per aconseguir guanyar la capital i victòries a l'àrea metropolitana, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental basada en un discurs nacional entorn de la proposta "d’estat propi en el marc d’una Espanya plural" i determinades confluències, la qual consideren "d’èxit segons els objectius pretesos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, CxI apunta que aquesta estratègia "ha tingut també uns costos" en la dificultat de pactar candidatures i coalicions, la qual cosa també ha derivat en uns resultats que "deixen una ICV menys nacional, amb menys implantació a Girona, Lleida, Tarragona i la Catalunya Central". Per contra, assenyala que això no ha ocorregut a les Terres de l'Ebre, on s'han assolit bons resultats en un territori on "ICV ha estat de fa temps al costat de la voluntat majoritària del territori, sense dubtes ni posicions ambigües, participant activament amb l’ANC i les entitats sobiranistes, sense haver pas de compartir del tot els seus postulats". Un altre exemple exitós que cita el corrent és Vilassar de Mar, on ICV i la CUP han assolit 4 regidors.

Per tot això, CxI considera que "avui ICV ha deixat de ser un instrument útil per a l’acció política en una gran part del territori de Catalunya on l’espai d’esquerra transformadora ha estat ocupat totalment per altres propostes polítiques". "A molts indrets del país, on el debat sobre el fet nacional ha dut la ciutadania cap a solucions molt majoritàriament independentistes, ICV és percebuda com una força política que està entre la ambigüitat i, el que encara és pitjor, l’espai que, com el PSC i altres formacions polítiques, es decanta per una solució dependentista espanyola", insisteix.

Defensa de la República Catalana des dels ajuntaments i al Parlament

En aquest sentit, el corrent reclama que la direcció del partit aposti per constituir ajuntaments "sobiranistes i d’esquerres que impulsin polítiques de rescat social i avancin cap a un procés constituent de la República Catalana". Pel que fa al 27-S, aposta per impulsar "candidatures de confluència amb les forces d’esquerres, sobiranistes, amb moviments socials, plataformes, assemblees, etc., que tinguin com a objectius principals fer front a les emergències socials i l’impuls d’un procés constituent que porti a la República Catalana".

En conclusió, CxI vol "que ICV retorni nítidament al costat de les forces sobiranistes, per tal d’influir en la concreció de la constitució de la República Catalana" i no deixar-ho "en mans de la dreta nacionalista". "La implantació i extensió territorial d’ICV no la farem amb documents de bones intencions, sinó tornant a plantejar propostes que facin d’ICV una eina útil per a la transformació social i l’alliberament nacional arreu del territori", defensa la declaració.

stats