10/02/2015

Podem confia en els comptes de Monedero

3 min
UNA QÜESTIÓ ESTÈTICA 
 El partit de Pablo Iglesias creu que el debat ha acabat sent només “estètic”.

MadridEn el seu camí per fer d’Espanya un “país decent”, com repeteixen els dirigents de Podem, Pablo Iglesias no està disposat a prescindir d’un dels seus màxims col·laboradors, Juan Carlos Monedero. Ni ha demanat al secretari de procés constituent i programa del partit que plegui ni ell ho ha plantejat. “La resposta és senzillíssima: no”, va sentenciar un altre dels homes de confiança del líder del partit, Luis Alegre. La cúpula fa costat al seu número 3 davant les informacions que qüestionen el seu patrimoni i la seva situació amb Hisenda. Ell mateix, en un comunicat, va desmentir que tingui 700.000 euros en tres comptes bancaris a Espanya, com publicava ahir el diari El Mundo. Monedero assegura que hi té 205.769 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió de la plana major de Podem, Alegre -professor de filosofia i candidat a dirigir la formació a Madrid- va subratllar com la polèmica sobre les finances del seu company de files ha anat baixant de categoria. D’un possible delicte fiscal es va passar a un debat ètic, que finalment va derivar en una qüestió “estètica”, que ja només pot “valorar el conjunt dels ciutadans”, va dir. En canvi, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no va esquivar el cos a cos i va instar Iglesias a “abaixar el to de veu i presentar les liquidacions [tributàries] de tots els membres del partit”.

Acusacions de partidisme

La defensa que Podem fa de Monedero tampoc estalvia dards al ministre, a qui acusen d’actuar com un “funcionari de Génova [en referència a la seu del PP]” més que no pas com un representant de tots els espanyols. De fet, Alegre va recordar que Montoro va “assenyalar directament” el número 3 de la formació, i que això va motivar la declaració complementària a Hisenda pels diners cobrats en treballs d’assessoria política a Sud-amèrica. L’objectiu d’aquesta decisió, com va explicar Alegre, era esvair “qualsevol ombra de dubte”, acollint-se a la “interpretació més exigent” a l’hora de pagar impostos. Per què, doncs, no ho havia fet abans? A Podem asseguren que es tracta d’una qüestió tècnica: tenia dues vies per tributar amb un resultat idèntic però amb uns terminis més amplis si ho feia com una empresa i no com a persona física. Però en cap cas va cometre “ni delicte ni evasió fiscal”, va dir.

El PP i el PSOE, en canvi, consideren que encara hi ha massa interrogants per resoldre. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va avisar que Podem vol que s’avancin les eleccions -com va reclamar diumenge Iglesias- perquè no hi hagi “temps que se’ls conegui”. “Però ja se’ls comença a calar”, va afegir. Els socialistes, amb menys contundència, creuen que la declaració complementària “demostra que alguna cosa passava” i reclamen, com IU, explicacions.

Monedero, que no va comparèixer davant la premsa tot i assistir a l’executiva, es va limitar a emetre un comunicat en què detallava l’estat dels comptes, amb un total molt allunyat dels 700.000 euros que publicava El Mundo. Per això va exigir una rectificació i va amenaçar de recórrer als tribunals.

El cas Tania Sánchez activa la direcció d’IU

El coordinador federal d’Esquerra Unida, Cayo Lara, va passar ahir a l’atac contra Podem, a qui va acusar de fer una “opa hostil” al seu partit per emportar-se’n els quadres dirigents. L’acusació arriba dies després que Tania Sánchez, excandidata d’IU a la presidència de la Comunitat de Madrid, abandonés la formació. Ara Podem no descarta incorporar-la a les seves files. Lara també va carregar contra Pablo Iglesias, de qui va dir que té “els principis de Groucho Marx”, és a dir, molt poc sòlids.

stats