Política 02/02/2021

Les comunitats islàmiques de Catalunya denuncien Vox a la Fiscalia per incitació a l'odi

La ultradreta marxa escridassada de Ripoll després d'haver-hi dit que el municipi és "el bressol del jihadisme"

i
Cesc Maideu
3 min
La comitiva de Vox aquest matí a Ripoll custodiada pels Mossos d'Esquadra

BarcelonaLes comunitats islàmiques de Catalunya han denunciat aquest dimarts al matí Vox a la Fiscalia per incitació a l'odi, segons ha avançat El País i ha confirmat l'ACN. Una acció jurídica que protagonitzen la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), la Federació Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) i la Federació Islàmica de Catalunya (FIC), que agrupen el 90% de les 330 mesquites del territori. En l'escrit de denúncia, les tres entitats denuncien vídeos que Vox ha penjat al seu canal de YouTube on apareixen imatges dels atemptats del 17-A i es fan afirmacions com "la islamització perpetrada pel separatisme ha convertit Catalunya en un perillós refugi per als jihadistes", o bé "responsabilitzem tots els partits polítics per haver promogut la perillosa islamització de Catalunya". Els denunciants consideren que el muntatge audiovisual "no diferencia nítidament entre les persones musulmanes que viuen amb normalitat i les persones terroristes que van cometre els terribles atemptats, i es presenta els musulmans com a estrangers perillosos, sospitosos o potencialment terroristes".

A més a més, les associacions també condemnen que s'utilitzen gravacions que no estan enregistrades a Catalunya, com el de dones vestides amb burca o nicab. Per als denunciats, encara és més greu que es difonguin aquest tipus de vídeos en plena campanya electoral: "Volen generar un clima de por en l'opinió pública sobre la comunitat musulmana i els partits que presumptament la fomenten per aconseguir el major nombre de vots". Una estratègia que, segons l'escrit de la denúncia, "provoca l'estigmatització de les persones musulmanes a Catalunya".

Aquesta no és la primera denúncia per delictes d'odi que s'interposa contra Vox, ja que altres associacions repartides per tot l'Estat han portat a la Fiscalia el partit d'extrema dreta, ja sigui per piulades, declaracions o imatges. Algunes han sigut de partits polítics contra líders de la formació ultradretana, com la de Más Madrid contra Javier Ortega Smith per haver afirmat davant unes dones amb vel que protestaven contra els talls de llum a La Cañada que "no cal fomentar la cara dura i el delicte dels que ocupen habitatges, dels que roben la llum i pretenen viure de les subvencions". El PSOE també va denunciar al mes d'abril de l'any passat al partit d'extrema dreta a la Fiscalia per una "manifesta i reiterada incitació a l'odi que lesiona tant l'honor del partit com el del govern". Finalment, totes dues denúncies van acabar arxivades per la Fiscalia.

Altres causes, però, segueixen obertes, com les que afecten Joan Garriga, cosí del líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i Mónica Lora, els dos membres de les llistes de Vox per al 14-F com a número tres i número cinc, respectivament. Però aquestes acusacions són de l'etapa anterior a militar a Vox, quan formaven part de Plataforma per Catalunya. Tant Garriga com Lora estan acusats, juntament amb onze antics membres de PxC més, d'un delicte d'odi per repartir propaganda amb missatges xenòfobs durant la campanya electoral del 2011. Un procés judicial que encara està pendent de la vista oral.

Dos membres de les llistes de Vox per al 14-F estan enmig d'un procés judicial per delictes d'odi

Joan Garriga i Mónica Lora, número 3 i número 5 de les llistes de Vox per al 14-F, estan acusats de delictes d'odi per la difusió de propaganda electoral xenòfoba en les eleccions del 2011, quan militaven a Plataforma per Catalunya.

La denúncia de les comunitats islàmiques arriba cinc dies després que Twitter tanqués temporalment el compte oficial de Vox per "incitació a l'odi" contra els musulmans. El partit va piular que "suposen aproximadament el 0,2% de la població i són responsables del 93% de les denúncies" i diverses ONG van condemnar la piulada. La reacció de Vox va arribar ahir: van respondre amb una querella contra Twitter i la seva responsable a Espanya, Nathalie Picquot, per vulnerar la llibertat d'expressió en un període electoral.

Escridassada a Ripoll

Precisament aquest mateix dimarts Vox ha aturat el seu autobús de campanya a Ripoll i, només d'arribar, una cinquantena de veïns ja esperaven la comitiva del partit ultradretà amb pancartes de "Fora feixistes dels nostres pobles". Durant el transcurs de la visita, la plana major de la formació –entre ells Ignacio Garriga, cap de llista a les eleccions del 14-F, i Rocío Monasterio, presidenta de Vox a Madrid– han sigut escridassats i xiulats, sobretot després que Garriga afirmés que Ripoll "és el bressol del jihadisme".

A part d'aquestes declaracions, la comitiva ultradretana ha volgut desplaçar-se fins a la mesquita que dirigia l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, i on anaven la majoria de les persones que formaven part de la cèl·lula dels atemptats del 17-A. Finalment, després que els manifestants ho intentessin impedir superant el cordó policial i generant alguns moments de tensió, els membres Vox han aconseguit arribar a la mesquita i s'hi han fet una fotografia.

Ignacio Garriga i Rocío Monasterio davant de la mesquita de Ripoll
stats