Els comuns emplacen ERC a formar un Govern en minoria i demanen el suport extern al PSC

Albiach diu que és l'"única alternativa real i viable"

Mireia Esteve
3 min
La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach.

En plenes negociacions per configurar el nou executiu, els comuns han instat avui ERC a formar un Govern en minoria amb el suport extern del PSC, tot i que republicans i socialistes es mantenen els vetos creuats. "Des d'En Comú Podem estenem la mà a ERC per constituir un Govern d'esquerres conjunt, conformat només per aquestes dues forces i que compti amb el suport de les forces d'esquerres per a la investidura", diu el document que el partit ha presentat aquest dissabte en el seu consell nacional, al qual ha tingut accés l'ARA. En aquest sentit, apel·len també a "la generositat del PSC per fer possible aquest acord", és a dir, que els socialistes donin suport extern a aquest executiu que proposen els comuns amb ERC. Consideren que seria una manera de "reconèixer la seva victòria electoral", però admetent que avui dia no és factible un Govern amb les tres forces dins de l'executiu, perquè els republicans i els socialistes es continuen vetant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la campanya, els comuns ja havien anat posant sobre la taula que l'aliança d'esquerres que proposaven no passava només per repetir la fórmula de govern a l'Estat o a l'Ajuntament de Barcelona (on governen PSC i comuns, però ERC els ha votat lleis clau com els pressupostos), sinó que s'obrien a altres pactes. I aquest dissabte han fet formalment la proposta perquè l'avalés el seu Consell Nacional i de cara als propers dies ja posar-la sobre la taula de republicans i socialistes. Així, la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assenyalat durant la seva intervenció en obert que el seu espai polític vol "un Govern d'esquerres" i que la proposta que posen sobre la taula és l'"única alternativa real i viable per evitar que Junts marqui el rumb del proper govern".

Alhora, ha subratllat que del 14-F n'ha sortit el "Parlament més d'esquerres des del 1980". "Hi ha alguns que volen repetir la mateixa fórmula fracassada", ha dit, sobre un possible Govern entre ERC i JxCat, abans d'advertir que ho donaran tot per assolir aquest executiu d'esquerres. "Seria un gest d'intel·ligència política que Sánchez acceptés aquest Govern per reconstruir socialment el país i per aprofundir en el diàleg", ha remarcat, després d'avançar que es posarà en contacte demà mateix amb el presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, per fer-li arribar la proposta que les bases han ratificat avui.

"Demanem a ERC valentia per desmarcar-se de JxCat i apostar per un Govern d'esquerres que desbloquegi la situació actual i faci avançar Catalunya", defensen també en el document, que han ratificat per àmplia majoria els membres del consell nacional. Els comuns descriuen l'executiu de coalició que proposen com un "Govern d'esquerres, ecologista i sobiranista" i proposen tres eixos bàsics per aquest a Govern: una sortida "progressista" a la crisi econòmica i social causada per la pandèmia del coronavirus; una "transició ecològica" que posi les bases per frenar "l'emergència climàtica, "transformi" el model energètic i aposti per una "reindustrialització verda"; i una solució dialogada pel conflicte català. En aquest punt, defensen la "desjudicialització" del conflicte, avançar per la "via del diàleg" i que Catalunya "guanyi sobirania" i exerceixi el "seu dret a decidir".

A part, també posen per escrit l'estructura que consideren que hauria de tenir aquest Govern. Com ja havien proposat en campanya, proposen crear una vicepresidència de Transició Ecològica i una conselleria de Feminismes (com proposa també ERC) i agrupar els departaments en quatres "àrees de coordinació estratègia": economia plural (Hisenda, Treball, Indústria, Comerç i Turisme), acció social i cultural (Salut, Afers Socials, Educació, Ciència i Universitats, Cultura), transició ecològica (Medi Ambient, Territori, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i democràcia (Participació Ciutadana, Administració Pública, Relacions Institucionals, Exteriors, Polítiques Digitals, Interior i Justícia).

Millorar la implantació territorial

En el document que la direcció del partit ha presentat al consell nacional, també es fa un anàlisi dels resultats obtinguts a les eleccions del 14-F. Constaten que mantenir els 8 diputats del 2017 és una "bona notícia" tenint en compte que el seu electorat frontera, del PSC, ERC i la CUP, han millorat els seus resultats. Ara bé, el cert és que tot i mantenir la representació en escons, els comuns han perdut 131.734 vots i s'han quedat amb un 6,78% de percentatge de vot.

Després d'analitzar els resultats, el partit constata que el seu espai s'ha debilitat a Lleida i Girona, perquè els resultats a les comarques lleidatanes han estat "pitjors" que el 2017 i a les comarques gironines no s'ha aconseguit recuperar l'escó que van perdre fa tres anys. Per això, aposten per "millorar la implantació" en aquestes zones, però també fer una "aposta estratègica" per Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besós i construir "candidatures municipals fortes".

stats