Política 09/05/2019

Els comuns s'ho juguen tot a Barcelona

Colau es presenta com l'única opció per consolidar el canvi a la capital

Maria Ortega
3 min
Ada Colau, en un moment de l'acte d'obertura de campanya / CÈLIA ATSET

BarcelonaAl costat d'una de les superilles, i sobre una llosa de ciment alliberada de trànsit i habilitada per a la vida veïnal. L'alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció, Ada Colau, ha escollit la ronda de Sant Antoni, l'espai que durant una dècada va estar ocupat pel mercat provisional del barri, per engegar la campanya electoral traient pit de la feina feta. I, sobretot, demanant crèdit per a un mandat més. Si fa quatre anys la candidata de BComú triava el barri de la Barceloneta, focus de conflicte de l'alcalde Xavier Trias i de crítiques al model turístic de la ciutat, per presentar el projecte dels comuns com la gran alternativa al de CiU, ara Colau engega la cursa electoral amb el rol d'alcaldessa, donant valor a l'obra de govern. Per això ha triat un lloc estratègic per al primer acte: la llosa de la ronda de Sant Antoni. Un emplaçament que encarna les promeses de futur que ja ha fet Colau: restar –més– espai al vehicle privat i guanyar-lo per als vianants. L'actual alcaldessa és, com han reconegut els seus companys de partit, "l'as a la màniga" de la formació per llançar-se a la reelecció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha qui ens vol fora però el fiutut és a les nostres mans", ha exposat la regidora Gala Pin –que s'aparta de la primera línia política– en la presentació, i ha deixat clar que els 15 dies que ara comencen són crucials per a la formació. Els comuns s'han presentat avui com "l'única opció" per consolidar el canvi a Barcelona i han remarcat, per mitjà del tinent d'alcalde Gerardo Pisarello –que se'n va al Congrés–, que estan orgullosos de la feina feta i d'haver sigut fidels als seus principis. Colau ha pres la paraula després que membres del seu equip que han tingut responsabilitats de govern hagin posat en valor projectes com les polítiques feministes a la ciutat i el guany d'hectàrees verdes, i ho ha fet per remarcar el "paper referent" de Barcelona contra l'extrema dreta i per enviar un dard a rivals polítics com ERC i el PSC. Els ha avisat que no acceptaran "lliçons" de partits que "diuen que són d'esquerres" però que han "sigut còmplices de l’Íbex" i que són "els responsables" de la "terrible crisi" que vivim.

Qui ha animat l'acte ha sigut el Rebel de Barcelona, format fa només tres mesos i a iniciativa del partit, que ha interpretat el 'Bella Ciao' i el tema 'Somos', d''Operación Triunfo'. I la candidata, que ha desgranat molts dels projectes que han materialitzat per fer fronnt a crítica del 'no han fet res', ha acabat sentenciant que els seus tornaran a guanyar i que ho faran, de nou, "amb la força de la gent".

La Colau que avui comença campanya ja no és l'activista que es presentava com l'alternativa a tot, sinó l'alcaldessa que demana més temps per desenvolupar el seu projecte i que topa amb les crítiques frontals dels grups de l'oposició i el desgast d'un mandat en minoria. Els comuns, de fet, s'ho juguen tot a Barcelona. Mantenir l’Ajuntament és clau per al projecte. Després de dues victòries consecutives en unes generals a Catalunya, el 28 d'abril van quedar relegats a la tercera posició, amb 7 dels 12 diputats que havien obtingut el 2016. En ple debat nacional, en les últimes eleccions catalanes, les del 21-D, van ser la cinquena força.

El projecte que capitaneja Colau se la juga el 26 de maig a l’Ajuntament de Barcelona, que va ser, de fet, el primer bastió dels comuns i on les enquestes situen l'actual alcaldessa en el cos a cos amb Maragall. L'objectiu de la confluència és, com a mínim, repetir els resultats del 2015, que els van catapultar a l'alcaldia amb 11 regidors, i després buscar l'entesa amb els partits d'esquerres per governar amb menys problemes que els últims anys. El macrobaròmetre que ha fet públic el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) situa Colau revalidant l'alcaldia –i fins i tot repetint els 11 regidors actuals–, però amb ERC al clatell. La cursa entre Colau i Maragall comença pràcticament empatada.

Si en el començament de la campanya del 2015 Colau cridava, sobretot, a frenar la privatització de l’espai públic encarnada, segons els comuns, en projectes polèmics com la marina de luxe al Port Vell, i a restar poder als lobis, ara l'alcaldessa fa una crida a les persones que li van donar suport el 2015 perquè hi tornin a confiar. La promesa: consolidar el canvi i buscar enteses de govern només amb partits d’esquerres. Durant les últimes setmanes, la formació ha intensificat el porta a porta per seduir votants des de la distància curta. Asseguren que ja han picat a més de 20.000 timbres.

Com ja va passar el 2015, Pablo Iglesias acompanyarà Colau durant la campanya. Ho farà dissabte en un acte a Nou Barris i erigit com a únic soci viable de Pedro Sánchez per formar govern a Espanya.

stats