Política 28/10/2019

Junqueras, a Iceta: "Si té la consciència tranquil·la, que vingui a presó. Té 13 anys"

El primer secretari del PSC respon que no hi anirà i li recorda que qui l'ha condemnat és el Suprem

Ara / Agències
4 min
Oriol Junqueras arribant al Suprem el 2 de novembre.

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha carregat des de Lledoners contra el líder del PSC, Miquel Iceta, per haver participat en la manifestació unionista convocada per Societat Civil Catalana aquest diumenge al costat "la dreta que es nega a condemnar el franquisme i que pacta amb l’extrema dreta". En un article a 'El Nacional', titulat 'Fins quan, Miquel?', l'exvicepresident ha reptat Iceta a que vagi a veure’l a la presó si té la consciència tranquil·la per explicar-li "què hi ha de just en aquesta sentència" mirant-lo als ulls i mirant als ulls dels seus familiars i amics. "Hi vindràs, Miquel? Diuen els teus amics del Suprem que tens 13 anys per decidir-te", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras retreu als socialistes el menyspreu que considera que han tornat a l'independentisme disposat a obrir "un procés de diàleg franc i serè". Reivindicant que ERC ha mantingut sempre la porta oberta al diàleg, i que malgrat l'empresonament, va precipitar la caiguda del PP i va donar suport perquè el PSOE governés, conclou: "Només hem rebut un creixent menyspreu".

"El PSC diu que defensa el diàleg mentre aplaudeix l'acarnissament dels seus tribunals contra la Carme Forcadell precisament per defensar el diàleg al Parlament", continua Junqueras, que pregunta si quan el PSC diu que vol promoure la convivència, "es refereix a la convivència de tots els innocents empresonats amb els fills a casa". Junqueras, entre d'altres, també critica que el PSC demani respecte per a la sentència quan Dolors Bassa "ha estat condemnada per obrir les escoles l'1-O, ignorant que no era pas consellera d'Ensenyament".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha respost en declaracions des de Montblanc a la carta i ha considerat que "qualsevol cosa menys una invitació", descartant un cop més anar a visitar el republicà. "Junqueras intenta dir als socialistes que l'hem condemnat i no, l'ha condemnat la sala segona del Suprem per unanimitat", ha lamentat Iceta, que ha trobat a faltar "realisme" i "objectivitat" en l'escrit de Junqueras i ha reiterat que "saltar-se la llei té costos molt elevats". Iceta ja va dir en el seu dia que mentre sigui primer secretari del PSC no aniria a visitar els presos perquè podria ser malinterpretat en un sentit o en un altre.

També en resposta al líder d'ERC, el diputat del PSC al Congrés José Zaragoza ha admès a Ràdio 4 que la sentència del Procés és "molt dura", però com Iceta ha recordat al líder d'ERC que està tancat "per la justícia i no pel govern [espanyol]". El dirigent socialista, en aquest sentit, ha vist una motivació "electoralista" a la missiva del republicà.

En l'article, Junqueras recorda a Iceta que el 2012 avalava un referèndum d’independència "perquè a les democràcies avançades se’n poden fer", diu, repetint unes declaracions del líder socialista d'ara fa set anys. "Doncs avui, ara i aquí, som a la presó per haver fet un referèndum", afegeix el republicà. Zaragoza, però, ha negat la major i ha assegurat que el PSC "mai" ha defensat un referèndum d'autodeterminació. El dret a decidir, ha dit, era per votar sobre un "acord", malgrat que els posicionaments passats del partit el desmenteixen.

El "trio de Colón"

La de Junqueras no és l'única crítica als socialistes per la seva presència a la marxa unionista. El candidat al Congrés d'En Comú Podem, Jaume Asens, també els va retreure que hagi decidit "girar l'esquena a la seva tradició catalanista" per acabar manifestant-se "amb el trio de Colón", en referència a PP, Ciutadans i Vox. En declaracions als periodistes aquest diumenge, Asens ha dit que és moment de "deixar de banda els maximalismes", i per això ha comentat que li sabia molt de greu "veure com els socialistes, en la seva obsessió per atreure els vots de la dreta, acaben mimetitzant-s'hi i girant l'esquena a la seva tradició catalanista".

Amb tot, Asens entén que l'única proposta socialista per a Catalunya és "l'amenaça de l'aplicació de l'article 155". "Ja ni es parla de federalisme o de plurinacionalitat", ha afirmat Asens, mentre que el cap de llista dels comuns al Senat, Rosa Lluch, ha retret al ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, que "frivolitzi i contribueixi a banalitzar el concepte de violència".

A les crítiques d'Asens, també s'hi ha afegit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. "Per què no van anar a la manifestació de Colón i a la d'ahir sí?", ha preguntat Mena. La resposta l'ha trobat en el fet que els socialistes estan "molt preocupats per unes eleccions que van convocar de manera irresponsable per esgarrapar vots de Ciutadans". "El diàleg és incompatible amb una dreta que atia a la confrontació. El PSC ha de triar", ha demanat. "La confrontació ens ha demostrat que és un carreró sense sortida", ha afegit.

Mena, a més, ha demanat que el líder del PSC, Miquel Iceta, torni a demanar l'indult pels líders independentistes empresonats. En aquest sentit, ha posat en valor la proposta que van fer la setmana passada des de Catalunya en Comú per tal de desbloquejar la situació a Catalunya, però ha admès que tot i enviar-la a totes les formacions polítiques catalanes, cap d'elles no els ha contestat més enllà de les declaracions del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, a través dels mitjans de comunicació. Aragonès va afirmar que només s'hi sumarien si les taules de diàleg que proposen els comuns inclouen el dret a l'autodeterminació.

El "bloc del 155"

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, s'ha sumat als atacs contra la manifestació en la seva visita a l'Aplec Sardanista de les Roquetes, al districte de Nou Barris. Des d'allà ha acusat aquest diumenge el "bloc del 155", en què ha englobat socialistes, PP i Ciutadans, d'"oferir més repressió i més exercici de la venjança". "Per frenar l'independentisme l'única cosa que estan fent és retallar la democràcia", ha denunciat Borràs, que ha acusat el govern en funcions de Pedro Sánchez de fer el "desentès" en les reivindicacions catalanes.

Recordant que aquest diumenge era 27 d'octubre, i que feia dos anys de la declaració unilateral d'independència (DUI) aprovada al Parlament, Borràs s'ha mostrat convençuda que Catalunya ha emprès una "via sense retorn" cap a la independència. Davant la "violència i repressió de l'Estat", ha dit, "la unitat" entre independentistes "és l'única manera d'afrontar la situació". "Ens volen dividits i febles, i no estar units ens debilita. La unitat és l'única solució, l'única manera que aquest camí només pugui ser cap endavant", ha recalcat.

stats