Política 06/06/2014

Només unes desenes de ciutadans surten al carrer en defensa de la monarquia

Fracàs de la convocatòria de resposta a la mobilització republicana de dilluns. A Barcelona, una vintena de persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya. A Madrid, un centenar han cridat "És un orgull ser espanyol" i "Catalunya és Espanya"

Ara
2 min

BarcelonaDilluns passat desenes de milers de persones van sortir als carrers de diferents ciutats de l'Estat per protestar contra la prevista successió del príncep Felip com a nou rei d'Espanya i per reclamar una república. A Barcelona, el centre de la plaça de Catalunya es va omplir en una concentració que va unir republicanisme i sobiranisme. A Madrid, milers de persones van desbordar la Puerta del Sol per reclamar la tercera república. L'èxit de la jornada ha animat els partidaris de la monarquia a emular la protesta en sentit contrari, una iniciativa que ha tingut un escàs ressò.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les convocatòries promonàrquiques d'aquest divendres han estat fetes, com les de dilluns, a través de les xarxes socials, i han estat difoses, entre d'altres, per Noves Generacions del PP. Però el ressò ha estat ben diferent. Dilluns els partidaris de la república i la independència omplien completament el centre de la plaça de Catalunya, mentre que aquest divendres només unes dues desenes de ciutadans s'han trobat a la zona central de l'espai, amb banderes d'Espanya i alguna senyera.

A Madrid, els reunits no arribaven als dos-cents. En un ambient desangelat, els concentrats han fet crits a favor del rei i d'Espanya. Amb moltes banderes, com a Barcelona, els congregats han cridat "Espanya unida, mai serà vençuda" i "És un orgull ser espanyol". També han cridat "Jo sóc espanyol, espanyol, espanyol", "És un orgull, ser espanyol", "Espanya sencera, una sola bandera", "Aquesta bandera és de tots" i "Espanya és una i no cinquanta-una".

"Catalunya és Espanya"

També han tingut protagonisme la reivindicació de Gibraltar com a colònia espanyola i el sobiranisme a Catalunya. Lemes com "Gibraltar espanyol" o "Catalunya és Espanya" han estat corejats i aplaudits pels congregats, que han cridat visques al rei Joan Carles, Felip VI i Letícia. També han cridat "Visca Jesucrist" i "Déu és l'únic que posa i treu reis".

Les concentracions havien estat convocades a través de les xarxes socials i sense comunicació als responsables d'Interior un dia abans de la convocada per a aquest dissabte per la Junta Estatal Republicana (JEC) en una quarantena de ciutats de l'Estat per reclamar la celebració d'un referèndum i defensar "el dret democràtic" de la ciutadania a decidir el nou cap de l'Estat.

stats