Pensions
Política 10/04/2023

Un condemnat pels GAL, principal beneficiari del complement de pensió vitalícia del Congrés

La prestació, eliminada el 2011, encara la cobren 217 persones i té un cost de 3 milions a l’any

2 min
Ricardo GarcÌa Damborenea

MadridRicardo García Damborenea, exidirigent socialista basc condemnat pels GAL i indultat per José María Aznar, és el màxim beneficiari del complement de pensions vitalícies per a exparlamentaris que es van instaurar el 2006 i suprimir el 2011. Per aquest motiu va ingressar al febrer, segons la informació facilitada pel Congrés a l’ARA, la quantitat de 2.056,48 euros. Però qui és García Damborenea? I què són aquestes pensions vitalícies?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comencem per la primera pregunta. García Damborenea va ingressar en presó preventiva el 1995 i el 1998 va ser condemnat a set anys de presó pel segrest de Segundo Marey, una de les accions terroristes atribuïdes als GAL als anys 80. Durant el judici va dir que no es penedia de res i que Felipe González estava al cas de la guerra bruta. Així i tot, el govern de José María Aznar el va indultar el 1999 i no va haver de complir condemna. Ara fa cinc mesos, el novembre del 2022, Unides Podem va presentar una proposta per retirar-li la prestació, ja que ho considerava un insult a les víctimes del terrorisme, però segons les dades del Congrés al febrer encara la cobrava.

Pensions
Relació d'exdiputats i cònjuges vidus que cobren la prestació del Congrés

I d’on ve aquesta prestació? L’any 2006 el Senat i el Congrés van aprovar un canvi legal que permetia als diputats cobrar la pensió màxima quan es jubilessin encara que no haguessin cotitzat prou. El requisit per accedir a la prestació era haver exercit més de set anys per rebre el 80% del complement o més d’11 per accedir al 100%. La prestació també es podia demanar per als cònjuges vidus o fills a càrrec menors de 25 anys. Aquest privilegi es va abolir només 5 anys després, el 2011, en plena crisi econòmica, però no amb caràcter retroactiu, de manera que avui dia encara la cobren 153 exparlamentaris (113 la pensió i 40 el complement) i 64 cònjuges vidus. La cambra destinarà aquest 2023 gairebé tres milions d’euros a pagar-les, en concret 2.966.250 euros.

Quina és la diferència entre la pensió i el complement? Doncs que la primera s'aplicava de forma directa als exdiputats que complissin els requisits, mentre que el complement l'havia d'aprovar la mesa després que l'interessat fes una petició motivada.

Exdiputat corrupte

Com s’ha vist, per ser perceptor d'aquest complement no cal tenir un expedient judicial impol·lut. Així, per exemple, hi ha exdiputats involucrats en casos de corrupció que també la cobren. És el cas de l’exdiputat socialista Antonio García-Pagán, expulsat del PSOE el 2016 quan es va descobrir que tenia societats opaques a Panamà, i que cobra 953,97 euros mensuals com a complement de la pensió.

I si García Damborenea és el que més cobra, a l’altre extrem hi ha l’exsenador per la UCD i després del PP Luis Piñero, amb 105,19 euros al mes. La pensió més comuna ronda els 1.000 euros mensuals. Entre els exdiputats catalans hi ha el cas de l’exdiputat de CiU i exalcalde de Subirats Antoni Casanovas i Brugal, que cobra 469,16 euros mensuals com a complement.

Pel que fa als cònjuges vidus són 64 dones, entre les quals n’hi ha dues que superen els 2.000 euros mensuals. És el cas de Pilar Madero Ortiz-Cicuendez, vídua del dirigent històric de la UCD Leopoldo Sepúlveda, mort el 2017.

Pel que fa a les pensions vitalícies regulars, els principals beneficiaris són l'exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo, l'exparlamentari del PSOE i IU Pablo Castellano, i l'exdiputada de CiU Mercè Pigem, amb 3.568,61 euros mensuals cadascun.

stats