Política 10/08/2016

Condicions assumibles sense gestos immediats

El PP i C’s depenen de tercers per canviar lleis

Gerard Pruna
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es reunirà avui amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Barcelona“La pressió és insuportable”, admetia fa pocs dies un membre de la cúpula de Ciutadans que mantenia, però, que no es mourien de l’abstenció. Un cop més, Albert Rivera va fer saltar ahir pels aires l’estratègia del partit liberal i, deixant en paper mullat totes les afirmacions fetes fins ara, va completar el gir de 180 graus i va servir en safata el seu sí a la investidura de Mariano Rajoy. Va posar sis condicions -a més de la de fixar data per la investidura- assumibles pel president del govern espanyol ja que o eren inevitables -com la comissió al Congrés sobre el cas Bárcenas- o no impliquen gairebé cap gest immediat i es poden diluir amb el temps. “És com si per córrer la final dels cent metres llisos als Jocs el tall estigués en una hora”, resumia un membre de la formació tirant de metàfora olímpica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap càrrec públic imputat

Una mesura que mostraria la porta de sortida a Rita Barberá

És una de les poques condicions que obligaria Rajoy a actuar, ja que per complir l’acord hauria de forçar l’adéu de Rita Barberá al Senat. L’exalcaldessa de València, a un pas de ser investigada pel Tribunal Suprem, podria convertir-se en el cap a exhibir per Rivera seguint l’estratègia aplicada a Andalusia amb Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

Eliminar els aforaments

Posar punt final al “privilegi” d’evitar la primera instància

Acabar amb els aforaments de diputats i senadors perquè els seus casos no vagin directament al Tribunal Suprem requereix una reforma de la llei del Poder Judicial que necessita suports més enllà del PP i C’s per ser validada al Congrés. L’última vegada que es va reformar va ser el 2014 i el PP va aprofitar el tràmit per aforar també el rei Joan Carles.

Nova llei electoral

Llistes desbloquejades i incrementar la proporcionalitat

PP i C’s no poden modificar sols la llei electoral -calen tres cinquenes parts del Congrés i el Senat- per la qual cosa un hipotètic compromís de Rajoy no garanteix que la proposta prosperi. Rivera reclama llistes desbloquejades i més proporcionalitat per reduir el pes dels partits nacionalistes.

Acabar amb els indults

Impedir que el govern eviti la presó a condemnats per corrupció

Un compromís -caldrà veure si verbal o plasmat en algun canvi legal- que suposa poc desgast per al president espanyol i que, en canvi, seria una medalla per a C’s, que busca l’equilibri entre el seu discurs regenerador i el sí a un Rajoy que té el PP imputat en el cas dels ordinadors de Bárcenas.

Limitació de mandats

Un màxim de vuit anys o dues legislatures per als presidents

Rivera, que porta deu anys al capdavant de C’s, reclama limitar els mandats del president del govern espanyol a dues legislatures. S’asseguraria l’adéu de Rajoy d’aquí quatre anys, però pocs al PP creuen que el gallec tingués intenció d’anar més enllà.

Comissió pel cas Bárcenas

El Congrés investigarà el possible finançament irregular del PP

Un altre anunci efectista però innocu. No cal la participació del PP per impulsar una comissió que C’s, el PSOE i Podem, que sobrepassen la majoria absoluta al Congrés, ja avalen.

stats