Política 24/05/2018

Conesa nega que la Diputació de Barcelona hagi fet desviaments de diners públics

Torra i Aragonès denuncien intencionalitat propagandística per part de la policia

Ara
3 min
Mercè Conesa en roda de premsa a la Diputació de Barcelona aquest djous

BarcelonaLa presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha negat aquest dijous que la institució que encapçala hagi fet "desviaments" de diners públics. Conesa ha reaccionat així als escorcolls que, entre altres institucions catalanes, s'han fet a la Diputació de Barcelona en el marc de la macrooperació policial que s'ha engegat aquest dijous a Catalunya contra una presumpta trama de corrupció per desviar dos milions d'euros de subvencions públiques entre el 2011 i el 2015. La també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès ha assegurat que van facilitar els expedients que va demanar el jutjat número 1 quan els hi va demanar. "Quan la Diputació col·labora amb una entitat ho fa quan el projecte està justificat", ha explicat en una roda de premsa.

En compareixença davant dels mitjans, Conesa ha assegurat que no poden confirmar les xifres de detinguts que ha donat la Policia Nacional ni tampoc les xifres sobre els diners desviats que s’han fet públiques. "Ens costa d’entendre que això hagi sortit de la Diputació", ha assegurat, després d’explicar que se senten en una situació "de indefensió". L'actual presidenta de l'òrgan també ha volgut demanar "respecte pels treballadors i funcionaris" de la Diputació i ha manifestat la seva "plena confiança" en el seu predecessor, Salvador Esteve, que ha sigut detingut aquest matí, però ja ha quedat en llibertat amb càrrecs.

"Coincidència" amb la Gürtel

Conesa ha assegurat que veu "intencionalitat i xou mediàtic" en l'operatiu llançat per la UDEF i la Policia Nacional, del qual ha denunciat a RAC1 que no havia rebut cap notificació del jutge ni de la policia i, en aquest sentit, ha destacat la "coincidència" d'aquesta operació amb el fet que avui hagi sortit la sentència del cas Gürtel. A més, s'ha queixat que disposa de poca informació perquè "la causa està sota secret de sumari".

Els escorcolls encara no s'han acabat i encara s'estan duent a terme en dues seus de la Diputació: la del carrer Londres i la seu central, a la rambla de Catalunya.

Una operació confirmada per Millo

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha confirmat l'operació a Catalunya Ràdio. "És una acció de caràcter judicial i la Policia Nacional actua a policia judicial", ha assegurat. "La unitat que està actuant actua per un suposat delicte de malversació de fons públics. [...] Estem parlant d’una institució pública que suposadament hauria desviat fons públics cap a altres fins diferents dels que haurien estat assignats, tot i que no sé quina és la finalitat, no en tinc més informació", ha sentenciat el delegat del govern espanyol. Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat en declaracions als mitjans que l'operació Estela correspon "al funcionament normal de les institucions". "Quan la justícia actua és perquè hi ha fonament", ha afirmat.

Escorcolls per tapar la Gürtel?

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a la notícia retuitejant un comentari del regidor portaveu d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas. "Diuen que divendres surt finalment la sentència de la Gurtel. Ara només falta saber a quines dependències de Catalunya entrarà la Guàrdia Civil per tapar una mica la notícia", deia Coronas en la piulada, publicada ahir. "Profètic –ha assegurat ara Torra–. Fent el seguiment del que està passant ara mateix des del Palau".

En la mateixa línia, l'adjunt a la presidència d'ERC i futur vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha denunciat que hi ha una "clara intencionalitat propagandística" en l'operació de la UDEF. Aragonès ha assenyalat que alguns mitjans de comunicació sabien que hi hauria una operació policial abans de l'actuació de la policia espanyola i ha afirmat que crear un "plató" no és la millor manera d'aconseguir proves. "Es confirma que estem en un estat de propaganda policial", ha afegit. D'altra banda, ha reiterat que no hi ha hagut malversació de fons per pagar el referèndum de l'1-O. Assegura que desconeix com es va pagar i garanteix que els recursos no van sortir de la Generalitat.

stats