Política 29/01/2019

Junqueras crida a fer d’ERC la força central per assolir un referèndum

Defensa tòrcer el braç de l’Estat amb aliances amb els partidaris del dret a decidir i l’ajuda d’Europa

Maiol Roger
3 min
Roger Junqueras, germà d'Oriol Junqueras, amb un holograma de l'exvicepresident

BarcelonaLa incògnita sobre com Oriol Junqueras aconseguiria pronunciar una conferència tot i estar a la presó (i tenir limitat fins i tot el dret a fer sonar la seva veu en públic) va resoldre’s ràpid: un holograma de l’exvicepresident va aparèixer momentàniament al Sant Jordi Club de Barcelona, que ERC va omplir ahir per escoltar el missatge del seu líder. L’holograma i la primera veu que va llegir el text -la del seu germà Roger, que va precedir-ne d’altres del partit- van crear per uns instants la il·lusió d’estar, efectivament, escoltant Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’escenografia era nova, el missatge, un compendi dels que el republicà ha anat expressant per escrit des que va entrar a la presó de Lledoners. El va definir com “el camí factible cap a la República”: ERC ha de ser l’eix sobre el qual graviti el futur del Procés per aconseguir un referèndum acumulant forces a Catalunya i aglutinant-ne a l’Estat i a Europa aprofitant el judici. Una reivindicació del seu partit al centre del sobiranisme justament quan la Crida de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez es presenta com el paraigües per aglutinar tot l’independentisme.

Quan falten hores perquè sigui traslladat a Madrid per afrontar el judici al Procés, quan falten mesos per a unes eleccions europees en què vol ser el candidat i entremig de la incertesa estratègica de l’independentisme, Junqueras va reivindicar l’1 d’Octubre -“Ho tornaria a fer”, va deixar clar ja a l’inici-, però subratllant la necessitat de traçar un nou camí cap a un altre referèndum, afegint forces a les dels independentistes. “Tots els republicans i per extensió tots els demòcrates podem trobar, hem de trobar i trobarem un nou com i un nou quan que facin democràticament possible la República”, va proclamar. No va citar els comuns, però les al·lusions eren clares cap a l’espai dels que, sense ser independentistes, estan en contra de la repressió. “Els millors moments d’aquesta dècada ens els han donat les aliances entre l’independentisme i totes les forces partidàries del dret a decidir”, va emfasitzar. Alhora, Junqueras va demanar recuperar la il·lusió dels independentistes desencisats amb el Procés admetent que, en ocasions, va defensar “que això seria més fàcil del que realment serà”. El repte, va concloure Junqueras, és assolir la transversalitat “cosint espais diferents”.

El qui és la força del 80%, el quan és una incertesa -s’ha acabat l’època dels terminis en el Procés- i el com és un referèndum “reconegut per la mateixa ciutadania i verificable a nivell internacional” al qual s’ha d’obligar l’Estat. Com? “Fent la causa dels catalans la causa de la democràcia a nivell europeu i internacional”, va il·lustrar, advertint, això sí, que no s’ha de renunciar ni a la mobilització ni a la desobediència civil que va fer possible l’1 d’Octubre.

La clau per a aquest suport, segons Junqueras, és situar Catalunya com un baluard de la lluita contra l’extrema dreta, deixant clar que la seva expressió espanyola (Vox) és precisament el que està atiant la repressió contra els presos i exiliats. “Els que més ferotgement s’oposen al dret a decidir de Catalunya són els referents espanyols de Bannon, Le Pen, Trump, Salvini i Bolsonaro. En altres paraules: els demòcrates europeus han de saber que el republicanisme català és una de les forces antiautoritàries més importants amb què podran comptar a aquesta banda dels Pirineus”.

Per a aquesta estratègia, el judici és primordial. “Venen mesos decisius, mesos de lluita”, va augurar, abans d’afegir que la presó haurà valgut la pena “si és el preu a pagar per la llibertat”. “Plantem cara. No ens encarem a un simple tribunal, tenim al davant el règim del 78”. Conscient d’una possible condemna del Suprem, Junqueras ja va assenyalar el camí al Tribunal Europeu de Drets Humans. De fet, ahir mateix el seu advocat, Andreu Van den Eynde, va presentar un escrit al Constitucional advertint que, si abans de l’inici del judici no hi havia resposta al seu recurs d’empara sobre la presó provisional, aniria a Estrasbrug.

La confiança dels líders del Procés que la justícia arribi d’Europa és total: “Farem que qui acabi assegut al banc dels acusats sigui l’Estat. El temps i la justícia internacional ens donaran la raó. Mentrestant, cap ben alt, ànima tranquil·la i lluita constant, com hem fet sempre”, va acabar l’exvicepresident.

ERC va cloure la conferència amb un altre holograma de Junqueras i fent sentir la seva veu. Una veu que quan es torni a sentir ja serà davant del tribunal que el jutjarà per l’1 d’Octubre, quan la imatge de Junqueras tornarà a fer-se visible sense necessitat d’holograma.

stats