Política 28/04/2015

El Congrés aprova per unanimitat impulsar la sardana com a patrimoni de la humanitat

La cambra emplaça el govern espanyol a defensar la candidatura de la dansa popular catalana davant les institucions internacionals

Acn
3 min
La figura de vidre d'una sardana, en una imatge d'arxiu / ACN

MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una iniciativa impulsada pel Partit Popular que insta el govern espanyol a defensar davant les institucions internacionals la incorporació de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. L'encarregada de defensar aquesta proposició no de llei ha estat la diputada popular i vicepresidenta del Congrés, Dolors Montserrat, que ha assegurat que aquesta dansa popular catalana compleix tots els requisits exigits per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) per a la seva "protecció, reconeixement i promoció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició no de llei que insta el govern espanyol a promoure la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco s'ha aprovat aquest dimarts per unanimitat en la comissió de cultura del Congrés dels Diputats gràcies al suport del tots els grups que en formen part.

Durant la defensa de la iniciativa, la diputada del PP Dolors Montserrat ha subratllat que la sardana forma part del patrimoni cultural "de Catalunya i de la resta d'Espanya" com a dansa i com a música tradicional. És per això que s'ha mostrat partidària de fer una passa més i demanar la seva "protecció, reconeixement i promoció" a la Unesco.

Per aquest motiu, el Partit Popular ha presentat aquesta proposta per instar l'executiu de Mariano Rajoy a impulsar i defensar la candidatura d'aquest ball tradicional davant les institucions internacionals. Montserrat ha lamentat que els "partits nacionalistes" s'hagin mostrat "molestos" pel fet que hagi estat el Partit Popular l'encarregat de presentar aquesta proposició no de llei. "Vull recordar als nacionalistes que la sardana no és patrimoni seu sinó de tots els catalans, espanyols i esperem que de la resta del món", ha exclamat. En aquesta mateixa línia, els ha demanat que "no siguin sectaris perquè la cultura és de tots".

Convergència i Unió ha evitat entrar en batusses dialèctiques "ni en debats estèrils ni inútils" amb la diputada del Partit Popular i ha expressat el seu suport a la iniciativa, malgrat considerar que es tracta d'una proposta electoralista. Així ho ha expressat la portaveu de la comissió de cultura, Montserrat Surroca, que ha recordat que els populars van tombar una iniciativa semblant en favor de la sardana presentada pel Convergència i Unió, en aquest cas, al Senat.

Surroca ha mostrat la "benvinguda" de CiU a la iniciativa dels populars i els ha reclamat que expressin tant "d'ímpetu i tant d'interès" per altres qüestions relacionades amb la cultura i tradicions de Catalunya. "Legitimitat per defensar la cultura la tenim tots", ha assegurat la portaveu de CiU a la comissió de cultura, que ha acabat lamentant que els conservadors hagin obviat el consens amb els agents implicats.

Finalment, el portaveu del PSC a la comissió de cultura, Àlex Sàez, també ha celebrat aquesta proposició no de llei impulsada pel Partit Popular però ha criticat que el Partit Popular no reclami en aquesta proposició al govern espanyol una partida per a la promoció de la sardana.

La reacció del sector

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha retret aquest dimarts al PP estar actuant pel seu compte sense consultar a l'entitat, que aglutina totes les agrupacions, en les gestions per a inscriure la sardana a la llista del patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

En declaracions a Europa Press, Rucabado ha assegurat que el PP "en cap moment" els ha consultat, i que malgrat haver intentat contactar amb els seus portaveus des de l'entitat, no han rebut cap resposta.

"Actuen només pel seu compte", ha criticat el president de l'entitat, molest per que el 2002 es produís aquesta votació en la Comissió de Cultura i l'únic en contra va ser el PP. Segons ha dit, "no va tirar endavant la iniciativa per culpa seva", ha dit el president de l'entitat, que ara està sorprès perquè l'únic que hagi votat a favor de la norma hagi estat el PP, ha dit."Estem contents que es prenguin aquest tipus d'iniciatives, però no estem contents de com es prenen", ha lamentat Rucabado.

stats