Política 10/09/2015

Congressistes dels EUA es mostren a favor del dret a decidir català

Els legisladors, que es van reunir amb el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, van afegir que Espanya “no pot ignorar” la voluntat dels catalans

Núria Ferragutcasas
2 min
El congressista Mario Diaz-Balart, davant de Roger Albinyana (a l’esquerra) i de Jordi Solé (ERC).

WashingtonUn grup de membres de la cambra baixa dels Estats Units es van pronunciar ahir a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya. Els legisladors, que es van reunir amb el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, van afegir que Espanya “no pot ignorar” la voluntat dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mai abans representants polítics nord-americans s’havien posicionat de manera tan contundent a favor del dret a decidir dels catalans. “No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pot prendre la seva pròpia decisió sobre si volen formar part d’Espanya o no”, va afirmar el legislador republicà de Califòrnia Dana Rohrabacher en sortir de la trobada amb Albinyana. “Als Estats Units creiem que els pobles tenen dret a l’autodeterminació”, va insistir el congressista.

Rohrabacher, president del subcomitè per a assumptes europeus de la Cambra de Representants nord-americana, va afirmar que per a Espanya seria millor “donar l’opció als catalans de quedar-se voluntàriament dins el país en lloc de fer-los sentir que estan forçats a formar-ne part”. “Això crea ressentiment i males sensacions, i perjudica el sentiment d’unitat que un país necessita tenir”, va concloure.

En una línia similar es va expressar Mario Diaz-Balart, legislador republicà de Florida i fill d’immigrants cubans, que va assegurar que “no es podrà ignorar” la voluntat dels catalans si es posicionen a favor de la independència.

Escenaris després del 27-S

Els cinc congressistes nord-americans que van assistir a la reunió, segons va explicar Albinyana, van interessar-se pels futurs escenaris després de les eleccions de 27 de setembre i per la posició que tindria una Catalunya independent tant en temes econòmics i de seguretat com pel que fa a la relació amb els EUA.

A més de la visita al Congrés, Albinyana es va reunir amb el consell editorial del diari Washington Post i va fer una conferència sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent a la seu del think tank Peterson Institute. “Hem vingut a explicar la situació del que està passant [a Catalunya]”, va afirmar.

stats