Política 14/07/2014

El CATN recomana que l'Estat i la Generalitat acordin un "protocol d'actuació" camí de la independència

L'organisme sosté que aquest marge hauria de permetre anar creant les estructures necessàries per enfortir la viabilitat del nou estat català

Oriol March
2 min

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) recomana que l'Estat i la Generalitat acordin un "protocol d'actuació" camí de la independència de Catalunya. "Serviria per oferir el màxim de seguretat jurídica i per evitar incerteses", assenyala l'informe, que és un dels "més rellevants" des del punt de vista polític, segons ha explicat el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer. Aquest marge del "protocol d'actuació" serviria per anar creant estructures necessàries per garantir la viabilitat del nou estat català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell assessor defensa que caldria bastir una Constitució provisional a l'espera que se'n redacti una de definitiva. Aquest text provisional hauria de regular els drets i deures dels "nacionals" del nou estat. "La idea és proclamar que són nacionals del nou estat els ciutadans espanyols que tenen veïnatge administratiu a Catalunya", ha apuntat Pi-Sunyer.

El text analitza els escenaris que es poden produir arran de la consulta o bé d'unes eleccions plebiscitàries en funció del grau de col·laboració de l'estat espanyol. En cas de conflicte màxim i que Catalunya arribi a una declaració d'independència, el CATN recomana que ni tan sols això tanqui la porta a l'entesa amb Espanya, i també defensa que es faci un referèndum posterior per ratificar la proclamació d'independència.

"S'ha de fer una declaració solemne del Parlament en la qual s'afirmaria que, com a conseqüència del mandat rebut de la majoria de ciutadans, la Generalitat decideix obrir negociacions amb Espanya per tal de procedir a la constitució del nou estat. I, també, donar trasllat d'això a la Unió Europea", ha explicat Pi-Sunyer.

La Generalitat, segons el CATN, hauria d'engegar quatre procediments: negociar amb l'Estat, iniciar negociacions i contactes per obtenir el reconeixement internacional, iniciar contactes amb la UE per formar-ne part i construir les estructures d'estat necessàries per assumir el poder.

"La proclamació de la independència té doble contingut: desconnectar de forma immediata el nou estat de les institucions espanyoles i una decisió d'inici del procés constituent", ha defensat el president del CATN.

stats