Política 23/10/2014

El Consell d'Estat estudia aquest dijous el dictamen contra la consulta canària sobre prospeccions

El govern espanyol argumenta, com en el cas català, que el que vol fer canàries no és una consulta, sinó un referèndum, i que no té competències per formular la pregunta que ha previst

Europa Press
2 min
La seu del Consell d'Estat al carrer Mayor de Madrid / ACN

BarcelonaLa comissió permanent del Consell d'Estat estudiarà en la reunió d'aquest dijous un dictamen elaborat a petició del govern espanyol sobre la seva intenció de recórrer al Tribunal Constitucional l'organització d'una consulta a Canàries sobre les prospeccions petrolíferes a les aigües de l'arxipèlag. Una vegada aprovat el dictamen serà enviat al Govern, que podria aprovar aquest divendres a la reunió del consell de ministres un recurs d'inconstitucionalitat contra la celebració d'aquesta consulta. L'executiu té intenció de demanar al Tribunal Constitucional la suspensió dels actes recorreguts, és a dir, de la preparació i de "qualsevol actuació vinculada a la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern va sol·licitar un informe urgent al Consell d'Estat el 10 d'octubre, i en concret li va demanar la seva opinió sobre dos decrets de l'executiu canari que vol recórrer. Un d'ells, del 25 de setembre, conté el reglament per celebrar consultes ciutadanes "en assumptes d'interès general de competència de les comunitats".

L'altre, del 2 d'octubre, posa data i contingut a la consulta sobre prospeccions, que serà el 23 de novembre i es plantejarà la següent pregunta: "Creu vostè que Canàries ha de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?".

Rebuig frontal de Rajoy

El Govern entén que les qualificades com consultes ciutadanes mitjançant pregunta directa "constitueixen materialment un autèntic referèndum", en contemplar una consulta al cos electoral "a través d'un veritable procediment electoral", i insisteix que la potestat de regulació i autorització de referèndums correspon "exclusivament a l'Estat, d'acord amb els articles 23, 81, 92 i 149.1.32 de la Constitució espanyola". És aquest també el fonament utilitzat pel govern espanyol per recórrer i forçar la suspensió de la consulta d'autodeterminació de Catalunya.

D'altra banda, pel que fa a la pregunta realitzada, l'executiu apunta que cal tenir en compte que la competència en matèria energètica correspon a l'Estat en virtut de les regles 13a i 25a de l'article 149.1 de la Constitució, "sense que la competència de Canàries sobre règim energètic arribi al mar territorial". Cita en aquest punt una sentència del Tribunal Constitucional del 2013.

Recalca així mateix que, com també ha posat de manifest el Tribunal Constitucional (resolució 87/2011), "en cap cas podria la comunitat autònoma convocar una consulta sobre matèries que no són de la seva competència".

stats