TRANSPARÈNCIA
Política 03/01/2018

El Consell d’Europa torna a suspendre Espanya en la lluita contra la corrupció

Constata que l’Estat no ha implantat cap de les recomanacions que l’organisme li va fer el 2013

Mireia Esteve
4 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la sessió de control al Congrés.

BarcelonaL’estat espanyol no ha complert les recomanacions que li va fer el Consell d’Europa el 2013 per lluitar contra la corrupció. Per això, quatre anys més tard, l’organisme ha tornat a emetre un informe per picar el crostó, una vegada més, a Espanya i retreure-li que no ha fet els deures per prevenir pràctiques corruptes. “No s’ha aplicat satisfactòriament cap de les onze recomanacions”, conclou l’informe del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO). L’organisme està format per 49 estats i té com a objectiu defensar i protegir la democràcia, l’estat de dret i els drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les onze recomanacions que l’organisme va fer a l’estat espanyol, quatre no s’han ni començat a desplegar. Entre elles hi ha, per exemple, adoptar un codi de conducta que pugui consultar fàcilment la ciutadania i que inclogui informació sobre la prevenció de conflictes d’interessos, obsequis o interessos financers -ara els diputats i senadors sí que estan obligats a declarar determinats béns-. L’Estat encara no ha adoptat una mesura d’aquestes característiques, però tampoc ha regulat la relació dels diputats amb lobistes i altres actors externs que puguin intentar tenir influència sobre els processos legislatius. L’informe admet, però, que s’han començat a fer passos per aplicar una regulació dels grups d’interès, ja que al Congrés de Diputats s’han fet debats per regular la relació dels parlamentaris amb els lobis.

Reformes al poder judicial

Tot i que l’informe posa en valor “l’alta qualitat del sistema judicial i el ministeri fiscal a Espanya”, el Consell d’Europa també avisa que hi ha una sèrie d’aspectes que encara s’han de corregir per tal de millorar la independència del poder judicial espanyol. Així, l’organisme lamenta que no s’hagi posat en marxa de manera completa l’avaluació que recomanava sobre el marc legislatiu que regula el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ara bé, l’informe veu amb bons ulls que s’hagi començat a reformar la llei orgànica del poder judicial per modificar el sistema de nomenament dels vocals del CGPJ i torna a avisar que ni els diputats ni els senadors no haurien de participar en el procés d’elecció d’aquests membres. Tot i que el PP i Ciutadans van iniciar una reforma del poder judicial l’estiu passat, la recomanació del Consell d’Europa a hores d’ara encara no s’ha complert. L’organisme europeu, a més, critica que no s’hagi desenvolupat una legislació concreta per nomenar els presidents dels tribunals provincials, dels tribunals superiors de justícia, de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem. L’organisme considera que els actuals criteris no garanteixen “la independència, la imparcialitat i la transparència” del procediment d’elecció.

De totes maneres, el Consell d’Europa admet que l’estat espanyol ha posat en marxa mesures per augmentar la independència i eficiència del poder judicial. Així, per exemple, admet que, tal com li va recomanar l’organisme europeu, l’Estat ha començat a redactar un codi de conducta per als fiscals i ha creat una comissió d’ètica judicial amb un paper consultiu, tot i que recorda que encara no ha començat a funcionar.

Davant del diagnòstic negatiu d’Europa, el govern espanyol es va escudar ahir en les dificultats que ha tingut els últims anys per poder complir amb totes les recomanacions contra la corrupció. Segons informava ahir Europa Press, l’executiu estatal argumenta que els deu mesos que va estar en funcions van alentir els procediments. El GRECO, però, li demana que emprengui “accions decidides, no només amb paraules i plans, sinó també amb fets”. Rajoy té ara dos anys per reconduir la situació.

Els deures que encara ha de fer l’estat espanyol per prevenir i combatre la corrupció

Reforma del CGPJ

El GRECO creu que s’ha de millorar la independència del Consell General del Poder Judicial, sobretot pel que fa als nomenaments dels vocals, que considera que no haurien de ser designats pel Congrés i el Senat, com es fa actualment, sinó que ho haurien de fer els mateixos jutges. El PP i Cs han iniciat una reforma en aquest sentit.

Un codi ètic per a diputats i senadors

L’estat espanyol admet que no s’ha desenvolupat un codi ètic de conducta dels diputats. Segons el Consell d’Europa, aquest reglament hauria de regular -més enllà dels béns o les activitats complementàries que ja es regulen actualment-, propietats com els vehicles, les accions o les participacions que els diputats i senadors tinguin en empreses, els regals que rebin o els viatges a què els convidin. També s’haurien d’incloure les dietes i compensacions sobre altres activitats que desenvolupin fora del Parlament.

Processos disciplinaris

L’executiu espanyol no ha fet cas de la recomanació del Consell d’Europa d’augmentar el termini per resoldre els processos disciplinaris que es puguin obrir contra jutges i fiscals. Ara és de sis mesos, i un cop ha passat aquest temps les presumptes irregularitats prescriuen. El Consell d’Estat proposa ampliar aquest termini de temps.

Transparència a la fiscalia

El Consell d’Europa demana a l’Estat que revisi el mètode de selecció del fiscal general de l’Estat per augmentar la independència de la institució. L’organisme també avisa que la relació i les comunicacions que mantinguin el govern espanyol i el ministeri fiscal han de ser “transparents, per escrit i amb una publicitat adequada”.

stats