Política 21/10/2020

El Consell d'Europa avisa Espanya que la reforma del CGPJ s'aparta de les normes europees

L'organització envia una carta al ministeri de Justícia per demanar-li més informació sobre la proposta

M.e.
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Senat

BarcelonaNou toc d'alerta al govern de Pedro Sánchez per la seva proposta per reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquesta vegada, del Consell d'Europa. El president del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) d'aquest organisme internacional, Marin Mrcêla, ha enviat una carta al ministeri de Justícia per advertir-lo que la iniciativa legislativa que amenaça amb tirar endavant el govern de coalició per desencallar la renovació del CGPJ s'aparta de les normes del Consell d'Europa relatives a la composició dels consells judicials i a l'elecció dels seus membres.

Davant del bloqueig de les negociacions amb el PP, la proposta que va llançar Pedro Sánchez a principis d'octubre passa per modificar la majoria necessària per renovar 12 dels 20 vocals que formen el CGPJ. Ara per ara es necessita una majoria qualificada de tres cinquenes parts i l'executiu que comparteixen el PSOE i Unides Podem proposa rebaixar-la a la majoria absoluta al Congrés i al Senat, cosa que faria innecessari el suport del PP.

No és la primera vegada que un organisme europeu llança un avís al govern de coalició perquè faci marxa enrere en la seva proposta. Fa uns dies el portaveu del departament de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, va recordar a l'estat espanyol que qualsevol reforma del sistema judicial dins d'Europa ha d'anar en la direcció de "reduir la influència del poder legislatiu i l'executiu sobre el judicial per enfortir-ne la independència". Dies abans, Brussel·les ja havia demanat que es renovés el CGPJ però també que es millorés la independència de la Fiscalia.

Doncs bé, ara és el Consell d'Europa el que avisa la Moncloa. La carta –que porta per data el 14 d'octubre i a la qual ha tingut accés Europa Press– va dirigida a la cap de la delegació d'Espanya al GRECO pel ministeri de Justícia, Ana Andrés Ballesteros, i adverteix que la proposta de l'executiu pot suposar una "violació" dels "estàndards anticorrupció" recollits pel Consell d'Europa. L'organisme recorda que els consells del poder judicial "han de ser òrgans independents que busquin salvaguardar la independència del poder judicial i dels jutges individuals". Una condició que també és imprescindible, subratllen, per a una lluita eficaç contra la corrupció. El Consell d'Europa afegeix que aquests estàndards han de passar perquè "almenys la meitat dels membres del consell" siguin escollits per persones "de tots els nivells del poder judicial".

A banda d'aquestes advertències, el GRECO també subratlla que en diverses ocasions ha avisat que les autoritats polítiques de qualsevol país no han de participar en cap de les etapes del procés de selecció judicial. Però, a més, aprofita la missiva per cridar l'atenció a l'estat espanyol perquè encara no ha implementat les recomanacions que li va fer fa set anys. Uns consells que passaven per avaluar el marc legislatiu que regeix el Consell General del Poder Judicial i els seus efectes sobre la independència real i la percebuda davant de qualsevol influència indeguda, "amb la finalitat de solucionar les deficiències identificades" per l'òrgan europeu.

El GRECO acaba la carta advertint que seguirà molt de prop com avança aquesta reforma del CGPJ i sol·licitarà a Espanya que li proporcioni una actualització de la situació en la pròxima reunió plenària del grup, que tindrà lloc del 26 al 30 d'octubre.

Casado aprofita la carta per pressionar Sánchez

Poca estona després que es fes pública la carta, el president del PP, Pablo Casado, ha tornat a pressionar el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè accepti la seva llei per "garantir la independència judicial". En un tuit, Casado recorda que la missiva del Consell d'Europa avisa Sánchez que la seva reforma "trenca normes anticorrupció" i afegeix que a Alemanya "diuen que danya un pilar de l'Estat".

Des de la Moncloa de moment mantenen silenci. Els últims dies han insistit en culpabilitzar Casado d'haver trencat l'acord que asseguren que tenien a principis de setembre per renovar el CGPJ i continuen amenaçant de tirar endavant la seva proposta legislativa si els populars no s'avenen a negociar.

stats