Política 15/06/2017

Un nou informe del Consell d'Estat ratifica que Rajoy no està obligat a comparèixer al Parlament

El president espanyol està citat a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya el proper 6 de juliol

Europa Press
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl govern espanyol farà els possibles per no haver de comparèixer a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya del Parlament. Mariano Rajoy i la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, estan citats per al proper 6 de juliol, però un informe del Consell d'Estat demanat per l'executiu assegura que "no estan obligats a comparèixer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que aquest òrgan elabora un text amb aquesta tesi, però el 8 de maig les màximes autoritats del govern espanyol van demanar de nou la seva opinió. En aquest darrer informe, datat del 25 de maig, al qual ha tingut accés Europa Press, també s'expressa la no-obligatorietat de facilitar documentació que la comissió pugui requerir.

El Consell d'Estat es remet a l'article 56.3 del reglament del Parlament, que adverteix que es poden demanar responsabilitats a les autoritats de la Generalitat que es neguin a comparèixer. Subratlla, però, que "no es fa esment de les altres persones que siguin sol·licitades". Així, segons l'informe, els membres del govern espanyol quedarien fora d'aquesta norma de la cambra catalana.

L'òrgan també assenyala un aspecte rellevant: que la comissió s'hagi constituït en relació amb un assumpte que sigui de competència de la Generalitat i que la qüestió en relació amb la qual es requereix la compareixença també ho sigui.

A més, distingeix entre el requeriment i la sol·licitud. Aquest darrer cas és l'únic que pot interpel·lar les autoritats de fora de fora la Generalitat i subratlla que la demanda no té "caràcter vinculant".

Tal com va explicar l'ARA, els grups de JxSí, CSQP i la CUP volen arribar fins al final perquè les persones citades compareguin i, fins i tot, estudien emprendre accions legals.

stats