Política 21/10/2020

Trapero i el dubte de si tornarà a ser cap dels Mossos

El futur no només depèn del major perquè l'última paraula és del conseller d'Interior, que diu que no té "cap decisió presa"

Pau Esparch
5 min
Trapero va rebre un esclat d’aplaudiments l’octubre del 2017 en la inauguració del curs acadèmic de l’ISPC.

BarcelonaJosep Lluís Trapero entrava fa tres anys a l'Audiència Nacional vestit amb l'uniforme dels Mossos i acompanyat, a banda i banda, dels comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero. Era el principi d'un camí esgotador que el deixaria poc després sense el càrrec de cap del cos –arrabassat per l'Estat amb el 155– i que l'allunyaria del focus mediàtic que havia ocupat els mesos anteriors, primer pels atemptats del 17-A i després per l'1-O. Però en tot aquest temps Trapero no ha deixat d'anar a la comissaria de les Corts, on ha mantingut el seu despatx. Aquest matí hi ha tornat però no ha sigut com un dia més, perquè finalment hi havia un motiu d'alegria: la tan esperada absolució. Després d'unes hores de celebració, ha sortit de la comissaria al costat de López, Molinero i altres persones que l'han acompanyat en aquest camí, com l'advocada que l'ha defensat, Olga Tubau.

Trapero és el major dels Mossos d'Esquadra, el màxim rang del cos, i ho continuarà sent perquè la categoria no depèn del càrrec que ocupa. Abans de la sentència s'havia especulat si una condemna d'inhabilitació per desobediència podia suposar no només que hagués de deixar la feina de policia sinó també que perdés la plaça de major. Però, com que això no ha passat, el dubte que ara està sobre la taula és si tornarà a ser el cap dels Mossos. Trapero és l'únic major –un rang al qual va accedir després d'un concurs per optar a la plaça– i la lògica diria que qui té la màxima categoria ha de liderar el cos, però aquest retorn no anirà en funció exclusivament del que ell pugui decidir, perquè l'última paraula la té el conseller d'Interior, que pot restituir-lo o no.

Davant aquest escenari, Miquel Sàmper ha volgut guanyar temps. Per això s'ha avançat de bon matí i, gairebé a la mateixa hora que es notificava la sentència, ha comparegut per explicar que no té "cap decisió presa" sobre el futur de Trapero i la intendent Teresa Laplana, que també ha quedat absolta. "Ara començaré a rumiar el que considero que s'ha de fer", ha assegurat Sàmper, que no ha donat cap detall de com pot afectar l'organigrama dels Mossos. De fet, el conseller ha arribat a confessar que no tenia "gens clar" que la sentència fos absolutòria i que ha perdut totes les apostes: "No perquè fossin susceptibles de ser condemnats sinó per l'evolució judicial". Però primer vol donar uns dies i setmanes de marge als absolts abans de posar-se a parlar amb ells del seu futur, i que llavors tindrà "una opció o dues".

"No hi ha cap solució ni pactada ni pensada", ha manifestat Sàmper, que ha considerat que el major Trapero, la intendent Laplana i tota la cúpula dels Mossos s'han de "recuperar" davant "les greus acusacions que pesaven sobre ells i s'han demostrat que eren falses". També ha lamentat que s'hagi "posat en dubte la professionalitat" del cos i ha avançat que, un cop estudiada la sentència, Interior no descarta emprendre accions legals perquè "té l'obligació de preservar l'honorabilitat dels Mossos". Unes hores després de les seves declaracions, el conseller ha visitat Trapero i Laplana a la comissaria de les Corts amb el director de la policia catalana, Pere Ferrer, malgrat que la trobada encara no ha sigut per abordar el seu futur professional.

Una remodelació a l'espera

Una de les preguntes que no ha volgut respondre Sàmper des que fa un mes i mig que és conseller d'Interior és si tirarà endavant la remodelació de l'estructura organitzativa dels Mossos que va presentar a finals de juliol el llavors conseller d'Interior Miquel Buch. Ho va fer al costat de l'actual cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, que es preveia que continués al capdavant de l'organigrama però amb un canvi a la cúpula: desapareixia la Prefectura i es convertia en una Direcció Operativa de la Policia ocupada per Sallent. D'alguna manera, Buch s'havia anticipat i ja havia deixat preparat el terreny de com volia que fos el lideratge del cos al marge del que pogués passar amb la sentència de l'Audiència Nacional. Però aquesta remodelació no s'ha aprovat formalment i fins ara Sàmper s'ha reservat la seva opinió sobre aquest aspecte.

No és casualitat que Buch hagués volgut definir el lideratge dels Mossos, perquè en només el primer any que va estar de conseller la policia catalana va tenir tres caps diferents: els comissaris Ferran López, Miquel Esquius i finalment Eduard Sallent. Quan va nomenar Sallent, el juny de l'any passat, Buch va assegurar que havia sigut un any de "transició" i que es volia "tornar a la normalitat", també perquè les causes judicials contra els Mossos s'estaven "tancant i arxivant", malgrat que aleshores precisament encara faltava el judici al major Trapero i a la intendent Laplana.

"Orgullosos del que vam fer"

De moment Sallent ha enviat aquest migdia un comunicat a la plantilla dels Mossos en què ha valorat que la sentència absolutòria "fa palès" que el cos "sempre va actuar d'acord amb la llei a les ordres de l'autoritat judicial". "Podeu sentir-vos orgullosos del que som i del que vam fer", ha manifestat als agents Sallent, que ha afegit que els fets jutjats formen part d'un període "de gran complexitat i transcendència per a la societat i les institucions catalanes i que van tenir un gran impacte en els Mossos". "Sempre hem treballat seguint criteris professionals, amb la voluntat de servir el país i la seva gent", ha defensat.

També s'han pronunciat els sindicats dels Mossos que ja havien defensat l'actuació de Trapero i Laplana. L'associació professional de comandaments Copcat ha considerat que amb la sentència "s'han acabat els assetjaments partidistes i interessats". "Hem tingut una dura i tangible sensació que algú volia acabar amb el cos mitjançant manipulacions de suposades proves", ha dit. El Sindicat de Comandaments (Sicme) ha lamentat que els tres anys d'imputació "ja suposen per si mateixos una dura condemna i un mal irreparable tant al major i a la intendenta com a la institució". El sindicat SAP-Fepol s'ha congratulat "que finalment s'hagi fet justícia" i el SegCat ha exigit a Sàmper que proposi a Trapero la seva restitució com a cap.

Ara caldrà esperar i veure què vol Trapero, si el pla que va revelar per detenir Carles Puigdemont i altres membres del Govern si declaraven la DUI li pot passar factura i també quin intercanvi d'impressions rep del conseller d'Interior. Trapero es va fer viral l'estiu de fa tres anys amb la frase: "Bueno, pues molt bé, pues adiós", però les últimes hores s'ha recordat la que va expressar a l'Audiència Nacional quan el va interrogar el fiscal i va mostrar la seva "tristesa" pel que s'havia dit dels Mossos. Amb l'absolució s'haurà de resoldre en quina posició continua Trapero al cos, sigui des del màxim comandament o d'una altra responsabilitat on mantenir la seva entrega a la policia catalana.

stats