Política 08/06/2021

La consellera de Cultura declina declarar davant la jutge del 13, mentre la causa s'eternitza

Vilalta i Borràs encapçalen una comitiva de suport i recorden que "només l'amnistia" pot acabar amb la judicialització del Procés

3 min
La consellera Natalia Garriga entrant a la Ciutat de la Justícia per comparèixer de nou davant del jutjat 13

BarcelonaLa investigació per l'organització de l'1-O que porta el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona –que manté una trentena de càrrecs, excàrrecs del Govern i empresaris investigats– és la primera que es va obrir i va camí de convertir-se en l'última a tancar-se. El cas estava a un pas del judici però recentment l'Audiència de Barcelona va instar la jutge Alejandra Gil a tornar a citar tots els processats per poder-los preguntar sobre tres resolucions del Tribunal Constitucional que s'havien afegit a la causa després que ells declaressin. Aquest dimarts la jutge havia citat a declarar l'ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a qui la Fiscalia acusa de servir d'enllaç perquè les paperetes del referèndum arribessin a una nau de Bigues i Riells mentre era directora de Serveis de la secretaria general de Vicepresidència. Conscient que Garriga té ara la condició d'aforada, la jutge li ha ofert la possibilitat de declarar i ella l'ha declinada. La seva causa ha de passar ara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja es va quedar amb el cas de dos dels ex alts càrrecs també investigats inicialment en la causa del 13, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Garriga ha arribat a la Ciutat de la Justícia per complir amb el tràmit processal acompanyada d'una comitiva d'ERC, encapçalada per la secretària general adjunta de la formació, Marta Vilalta, i amb la presència de tres consellers més –Tània Verge, Laura Vilagrà i Josep Gonzàlez-Cambray– i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Vilalta ha assegurat a l'entrada dels jutjats que "només l'amnistia representa una solució" per acabar amb la judicialització del Procés. "La prova més clara que els indults no són la solució, encara que sí que poden ajudar a alleugerir una situació injusta, és que la causa és molt més gran i afecta exiliats i fins a 3.000 persones represaliades", ha afegit.

Vilalta atenent els mitjans de comunicació a l'entrada de la Ciutat de la Justícia

A dins dels jutjats, Garriga ha comparegut juntament amb nou més dels ex alts càrrecs del Govern del 2017 citats a declarar –els altres 20 compareixeran entre dimarts vinent i el dilluns 21 de juny–. La sessió ha sigut tan de tràmit que, segons fonts judicials consultades per l'ARA, la jutge ha fet passar els deu investigats tots junts. Primer ha interpel·lat Garriga i li ha ofert la possibilitat de declarar, que ella ha declinat. Vuit investigats més, entre els quals l'exsecretari de comunicació del Govern Antoni Molons, s'han negat a declarar i només l'exsecretari del Diplocat Albert Royo ha accedit a respondre tres preguntes de la seva advocada, Judit Gené, però per demanar que la causa del 13 s'ajunti amb una altra que també es segueix sobre ell al jutjat d'instrucció 18 de Barcelona i en la qual s'investiga si hauria desviat diners públics per promocionar el Procés a l'estranger.

Antoni Molons arribant als jutjats aquest dimarts

L'Advocacia de l'Estat havia demanat que la jutge tornés a citar la trentena de processats per preguntar-los per tres resolucions del Tribunal Constitucional del 2015 i 2017, relacionades amb la declaració de ruptura i l'aprovació de la partida pressupostària del referèndum, que es van afegir a la causa després que els investigats ja haguessin declarat. Aquestes resolucions no es van notificar personalment als processats, però l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia consideren que ells estaven obligats a complir-les com a autoritats i que n'havien d'estar al corrent perquè es van publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

L'Audiència va acordar retornar la macrocausa al jutjat perquè la magistrada fes aquest tràmit. La jutge ha citat els altres vint processats els dies 15 i 21 de juny a la tarda per preguntar-los sobre la qüestió. Un cop acabada la nova ronda de citacions, la previsió és que el sumari es torni a tancar i que s'enviïn de nou cap a l'Audiència els trenta processats perquè vagin a judici. Abans les acusacions hauran d'emetre els seus escrits d'acusació. L'Audiència va mantenir el processament pels delictes de malversació de fons públics, desobediència, falsedat documental i prevaricació.

stats