Política 19/04/2021

L'Audiència de Barcelona reobre el sumari del jutjat 13 i autoritza noves citacions per l'1-O

El tribunal manté els 29 investigats i descarta arxivar la causa com demanaven les defenses

2 min
Imatge de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha acordat aquest dilluns reobrir el sumari sobre els preparatius de l'1-O instruït pel jutjat número 13 de Barcelona. El tribunal ha estimat la petició de les acusacions públiques –de l'Advocacia de l'Estat i de la Fiscalia– i obre una nova ronda de declaracions dels 29 investigats perquè es pronunciïn sobre els fets que es van incorporar a la causa arran dels recursos que es van resoldre després que es coneguessin les seves imputacions. L'Audiència no qüestiona el contingut de conclusió del sumari i, de fet, confirma com a processades les 29 persones que ja estaven imputades pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació.

D'aquesta manera, la secció 21 de l'Audiència ha admès la petició que va presentar l'Advocacia de l'Estat, que creia que era necessari citar altra vegada els acusats perquè s'havien incorporat fets que estaven relacionats amb tres resolucions del Tribunal Constitucional que no estaven incloses a la causa quan se'ls va comunicar els delictes pels quals se'ls processava. Segons consta en la resolució del tribunal, d'aquesta manera es dona l'oportunitat als imputats de defensar-se i també a les acusacions de "preguntar" sobre els fets que s'han afegit. Així doncs, el tribunal retorna la causa al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona perquè els processats puguin declarar sobre aquestes tres resolucions del TC i s'allarga encara més el camí cap al judici oral.

A més de l'Advocacia, també la Fiscalia havia demanat reobrir el sumari per incorporar-hi més processaments i més documentació. L'Audiència ha rebutjat afegir més processats a la causa, però sí que ha acceptat que s'hi inclogui la transcripció de les declaracions dels investigats processats i dels testimonis, i també que s'hi incorpori més documentació procedent dels Mossos d'Esquadra. Desestima les transcripcions de les converses telefòniques aportades a la causa i també la petició d'informació que el ministeri públic havia fet procedent del TSJC –on es va traslladar la causa de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per la seva condició d'aforats.

A diferència de l'Advocacia de l'Estat i de la Fiscalia, l'acusació popular que exerceix Vox no havia demanat revocar l'acte de conclusió del sumari i estava d'acord a tancar-lo. Les defenses dels processats, per la seva banda, havien demanat arxivar la causa perquè consideraven que els fets pels quals se'ls investiga no són "constitutius de delicte". Una petició que la sala ha desestimat perquè considera que no correspon a aquest tribunal "procedir novament a la revisió de les resolucions dictades en fase d'instrucció".

Manté fora els 19 investigats que no van ser processats

L'Audiència també ha acordat no processar les 19 persones investigades inicialment però que el titular del jutjat 13 ja va acabar deixat fora de la causa. "No té cap sentit esperar que instrucció 13 retorni novament la causa per acordar i diferir en el temps una situació processal que procedirà en qualsevol cas", justifica el tribunal, que destaca "l’absència d’indicis de criminalitat" respecte a aquestes persones.

Entre la trentena d'alts càrrecs de la Generalitat i empresaris que hi ha processats hi ha la directora de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, a més del director de comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet; també l'exsecretari de Difusió, Antoni Molons, i l'exsecretari general de Treball, Afers Socials i Famílies Josep Ginesta.

stats