Política 14/01/2016

"Seré un corcó per a Renfe": els nous consellers del Govern prenen possessió del càrrec

Josep Rull, nou conseller de Territori, es fixa com a prioritat la xarxa de Rodalies, i Raül Romeva, d'Exteriors, explicar el procés sobiranista al món

Ara
8 min

BarcelonaJust després de la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, que ja té deures sobre la taula, cada conseller s'ha reunit amb el seu predecessor per fer el tradicional traspàs de carteres. Un acte protocol·lari i de cortesia que serveix per visualitzar el canvi al capdavant dels diferents departaments de la Generalitat. El nou Govern, format per 13 consellers, té l'encàrrec de comandar la desconnexió de l'Estat en una legislatura que es preveu que duri divuit mesos.

Afers Exteriors

Romeva prioritza explicar "què pot oferir" Catalunya al món

El nou conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, saluda el ja ex secretari general d'Afers Exteriors, Roger Albinyana

Raül Romeva ha arribat poc després de la una a la Casa dels Canonges després de la primera reunió del Govern. Allà l'esperava el ja exsecretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, que li ha entregat un obsequi de la Porta de Brandenburg i un llapis de memòria amb dades sobre el departament. El nou conseller d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència ha situat com a prioritat explicar "què pot oferir" Catalunya al món. "Som un executiu de transició amb una missió molt concreta, que és iniciar el procés col·lectiu", ha apuntat Romeva.

En un costat de la sala hi havia Aleix Villatoro, que serà la seva mà dreta al departament. Un departament, per cert, que caldrà crear de nou prenent com a base l'estructura actual del Diplocat. Aquest serà l'objectiu de les properes setmanes, segons Romeva: bastir una estructura per a una conselleria que no existia i que centrarà els seus esforços en la projecció exterior catalana. Hi participaran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i també el seu predecessor, Artur Mas, que al llarg dels últims anys ha mantingut trobades discretes amb ambaixadors i altres representants diplomàtics.

"El més immediat és l'àmbit europeu, des del punt de vista institucional", ha apuntat Romeva, que s'ha mostrat obert a tenir diàleg amb l'actual ministre d'Afers Estrangers de l'Estat en funcions, José Manuel García Margallo.

Oriol March

Justícia

Mundó es compromet a fer la desconnexió amb seguretat jurídica

Carles Mundó relleva Germà Gordó al capdavant del departament de Justícia

El nou conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que el seu departament com el Govern en general treballaran perquè la desconnexió amb l'Estat es faci amb seguretat jurídica. El predecessor de Mundó, el ja exconseller Germà Gordó, ha fet un balanç positiu dels seus tres anys de legislatura i ha instat el nou dirigent a aprofitar la feina feta per l'anterior Govern

Territori

Rull promet que serà "un corcó" per Renfe i Rodalies

Santi Vila ha donat a Josep Rull les seves "tres herències" principals en matèria de Territori

Santi Vila ha fet el traspàs protocol·lari de cartera amb Josep Rull amb una cordialitat màxima. Vila li ha entregat les seves tres herències principals: la L9 del metro a l'aeroport (per aquest febrer), la prolongació dels Ferrocarrils a Sabadell (per l'estiu), i la T-Mobilitat (per finals d'any). Sense comptar l'altra 'herència', el forat de l'Ave a l'estació de Sants, visible des del despatx del conseller: "No he aconseguit que la ministra Pastor el tapi", deia Vila mig en broma abans de l'acte.

"El primer que faré serà trucar el president de Renfe, no volem repartir culpes, però seré un corcó per Renfe i Adif", ha dit Josep Rull en les seves primeres paraules. Segons el nou conseller, "el traspàs que es va fer de les Rodalies no ens permet arreglar els problemes de la xarxa i això perjudica el dia a dia de la gent; volem prendre les nostres pròpies decisions".

A més de Rodalies, els altres tres pilars de la seva gestió els propers 18 mesos seran "el medi ambient, la mobilitat i el transport públic". El desplegament de la T-Mobilitat "serà la segona gran revolució de transport públic a Catalunya després del sistema integrat", ha recalcat. Rull, però, seguirà insistint per aconseguir que Foment aprovi la desviació dels trànsit de camions per la N-340 cap a l'AP7 amb una bonificació del peatge.

Aquest migdia molts directors generals encara no sabien si seguirien al càrrec, dubtes que s'aniran resolent en les properes hores o dies. Qui segur sap ja que continua és Damià Calvet, director de l'Incasòl, encarregat del projecte BCN World, que ara s'haurà de replantejar o desmantellar, després de l'acord amb la CUP. Calvet compaginarà el càrrec amb el de regidor d'Urbanisme de Sant Cugat del Vallès. Una cara nova segura a la conselleria de Territori serà Ferran Falcó, que substitueix Pau Villòria com a secretari general. Falcó havia sigut president d'Adigsa i va estar imputat per malversació de fons i corrupció des del 2005, i va ser desimputat per manca de proves el 2013.

Albert Solé

Economia i Hisenda

Junqueras diu que hi haurà pla de xoc encara que es prorroguin els pressupostos

Mas-Colell i Junqueras

El traspàs de cartera entre Andreu Mas-Colell i el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha convertit en una autèntica reunió de treball de més d'una hora de durada, segons ha reconegut el propi Junqueras. El nou conseller ha agraït la feina feta pel seu predecessor, amb el qual ha dit que seguirà mantenint contactes per posar-se al dia de la situació.

Junqueras ha reconegut que la tresoreria de la Generalitat té els calaixos tan buits perquè les finances depenen de la conjuntura de l'economia i, sobretot, del govern espanyol, que gestiona el 95% dels impostos recaptats a Catalunya. Això s'agreuja amb els errors de càlcul de les bestretes del finançament, que molts cops estrenyen, encara més, la tresoreria. Junqueras ha dit que es tracta d'un problema "d'extrema complexitat" sovint agreujat per l'arbitrarietat del govern espanyol.

El nou conseller d'Economia s'ha mostrat convençut que podrà aprovar els pressupostos del 2016, però ha assenyat que, si pel motiu que sigui, s'han de prorrogar, el pla de xoc social es podrà aplicar igualment.

Xavier Grau

Empresa i Coneixement

Baiget augura "continuisme" per rellevar Mas-Colell i Felip Puig

Jordi Baiget substitueix Andreu Mas-Colell al capdavant d'Empresa i Coneixement

Jordi Baiget ha començat l'etapa al capdavant del departament d'Empresa i Coneixement elogiant la tasca del conseller sortint d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Per això, ha augurat "continuïtat" per seguir millorant el sistema universitari i d'investigació i per facilitar la transferència d'aquest coneixement a l'activitat productiva. "L'anterior Govern ha deixat el llistó molt alt: amb escassetat de recursos ha aconseguit millorar el sistema universitari i el d'investigació", ha remarcat Baiget.

El fins ara conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha fet el traspàs al nou conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget

Baiget també s'ha reunit amb l'exconseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig (el canvi d'organigrama del nou Govern ha fusionat i separat algunes conselleries). Baiget també ha dit que "donarà continuïtat a l'excel·lent obra" de Puig i s'ha fixat com objectiu "acompanyar la multitud d'iniciatives" dels sectors productius del país perquè "innovin, creixin, exportin i creïn ocupació".

Vicepresidència

Una caixa en forma d'estrella per perseguir "l'estela de la llibertat"

La consellera de Presidència, Neus Munté, entrega una caixa de caramels al nou vicepresident, Oriol Junqueras

L'exvicepresidenta i actual consellera de la Presidència, Neus Munté, ha regalat al nou vicepresident, Oriol Junqueras, una caixa en forma d'estel plena de caramels de colors, símbol de la "pluralitat del país". Així, utilitzant aquest símbol, ha instat el seu successor a seguir "l'estela de la llibertat, que vol dir justícia social" i s'ha mostrat a la seva disposició per ajudar-lo a assumir les tasques en la vicepresidència. "Esperem estar a l'alçada", ha respost Junqueras, que ha agraït el suport i ha afirmat que són "conscients de la responsabilitat i la dificultat de tot plegat" i que sent "emoció per l'objectiu gegantí" que persegueix el Govern.

Roger Tugas

Salut

Comín: "Ens hem de posar a treballar, tenim molta feina"

Entre abraçades i gestos de cordialitat, Boi Ruiz, que ha ocupat la conselleria de Salut durant els últims cinc anys, ha passat el testimoni al seu successor, Toni Comín, qui no ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació. "Ens hem de posar a treballar, tenim molta feina", s'ha justificat. "Hem de continuar pedalejant perquè no caigui la bicicleta", ha afegit el conseller sortint, Boi Ruiz.

Durant el tradicional relleu de cartera, Comín ha volgut agrair a Ruiz la feina feta. "Sostenir el sistema públic de salut en aquestes circumstàncies no era fàcil", li ha dit Comín. I Boi Ruiz li ha desitjat "molta sort" en la seva nova tasca.

Reduir les llistes d'espera i revisar les derivacions de centres públics a centres privats així com garantir que el SISCAT només inclogui centres sense ànim de lucre seran les primeres mesures del nou conseller de Salut que també s'haurà de guanyar la confiança del sector ja que trenca amb la tradició no escrita de consellers de salut de professió metge.

Lara Bonilla

Treball, Afers socials i famílies

Fer estructures d'estat per decidir en polítiques de benestar

Neus Munté ha traspassat a Dolors Bassa la cartera de Benestar

La coordialitat ha marcat el relleu a Benestar Social i Família. La consellera sortint, Neus Munté, ha entregat a Dolors Bassa una còpia de la Declaració Universal dels Drets Humans desitjant-li tots els encerts. "Escoltar molt", ser conscient de les greus dificultats sorgides amb la crisi i afrontar qualsevol tipus de discriminació per nacional per la infància, tot i que ha volgut fer una valoració "ambivalent" per culpa de la crisi i de no haver disposat de tots els recursos que hauria volgut.

Bassa ha assegurat que la feina de la seva predecessora ha sigut "molt bona", aconseguint "treure pans de les pedres", i ha entomat el repte de dirigir el departament amb "molta il•lusió" perquè té a veure molt directament amb les persones. L'assumpció de les competències d'ocupació l'ha explicada perquè "la millor política social és el treball", un extrem en què també ha coincidit amb Munté.

Bassa ha explicat que ha assistit aquest matí a la pressa de possessió oficial fent "ben visible" una insígnia contra les retallades per fer constar que el nou executiu està en contra d'aquestes mesures i tindrà "un caire molt més social", una característica que ha fet extensiva a Munté. En tot cas, ha reconegut que alguns ajustos s'han hagut de fer "forçosament", una circumstància que ara no es donarà. La construcció d'un nou estat català, a més, permetrà avançar en aspectes com la renda garantida de ciutadania, ha promés.

Mario Martín Matas

Ensenyament

Acabar el desplegament de la LEC i més millorar el rendiment dels més desafavorits

El d'Ensenyament ha estat l'últim traspàs. La fins ara consellera, Irene Rigau, li ha regalat a la seva successora, Meritxell Ruiz, el llibre Instruccions per la ensenyansa dels minyons escrit per Baldiri Rexach l'any 1749, una figura de la "Norma", la nena que "recorda la recuperació de la llengua catalana" i una flor de fang feta pels alumnes de l'escola rural d'Agullana.

La nova consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, s'ha fixat com a principal objectiu acabar el desplegament de la LEC i impulsar mesures socials per millorar l'èxit educatiu dels nens més desafavorits.

Rigau ha reiterat que mantindrà l'acta de diputada. "El mantinc perquè he sortit diputada i per mantenir l'aforament per la causa del 9-N", ha deixat clar. Ahir l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va renunciar al seu escó i va perdre la condició d'aforat, però precisament perquè Rigau seguirà de diputada, les querelles pel 9-N seguiran tramitant-se des del Tribunal Superior de Justícia (TSJC).

Elisabet Escriche

stats