Política 06/11/2012

Els conservadors britànics no tenen "cap intenció" d'aliar-se amb el PP contra Catalunya o Escòcia

Admeten que s'han reunit amb una delegació dels populars espanyols però asseguren que no hi ha cap acord "ni plans d'arribar-hi"

Acn
2 min
Escòcia farà un referèndum sobre la independència el 2014

LondresEl partit conservador de David Cameron no té "absolutament cap intenció" d'aliar-se amb el PP per expulsar de la Unió Europea una Catalunya o una Escòcia independents. Així ho han assegurat a l'ACN fonts del partit britànic, que descarten la signatura d'un acord polític entre les dues formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit ha confirmat contactes entre una delegació del PP, encapçalada per Esteban González Pons, i la líder de la formació a Escòcia, Ruth Davidson. A la trobada, però, "no hi va haver cap acord, formal o informal, per fer res amb ells en cap moment del futur". El Partit Popular ha parlat sobre la situació a Catalunya i Escòcia amb els seus homòlegs conservadors del Regne Unit però els britànics no tenen la intenció d'arribar a cap acord formal i públic per defensar conjuntament la tesi que un nou estat independent estaria fora de la UE.

Un portaveu dels conservadors a Escòcia ha confirmat que la seva líder, Ruth Davidson, es va reunir a Birmingham amb una delegació de polítics espanyols, però "no hi ha cap pacte ni hi ha plans per fer cap pacte". "Tal com està la situació, no tenim absolutament cap intenció de fer aquest acord", han indicat.

El govern britànic, una coalició entre conservadors i liberal demòcrates, assegura oficialment que "l'escenari més probable" és que una Escòcia independent hagi de tornar a entrar a la Unió Europea com a "nou estat, a través d'una negociació amb la resta del Regne Unit i altres estats membres, el resultat de la qual no es pot predir". Amb tot, des de Londres no tanquen cap porta i de fet, un recent informe publicat pel Parlament de Westminster assegura que aquesta negociació es faria "en un o dos anys", entre que Escòcia votés i la independència es formalitzés, i implicaria la creació de mecanismes "de transició" perquè els escocesos no perdessin en cap moment els drets adquirits com a europeus.

De fet, qualsevol posicionament públic i inamovible del govern i del partit conservador britànic sobre el rol d'una Escòcia independent a la Unió Europea podria interpretar-se des del govern escocès com una ruptura de l'acord d'Edimburg sobre el referèndum.

Un portaveu de l'executiu independentista d'Alex Salmond ha assegurat a l'ACN que Londres i Edimburg "s'han compromès a treballar constructivament d'acord amb el resultat del referèndum, sigui quin sigui, defensant els interessos del poble d'Escòcia i de la resta del Regne Unit".

stats