Política 07/10/2014

Quim Arrufat: "Tinc més d'un 50% de confiança en el fet que la consulta serà amb garanties"

El diputat admet que el 9-N pot acabar sent "una demostració de força"

Ara
2 min

BarcelonaSegons el diputat de la CUP Quim Arrufat el trencaclosques per replicar les accions del govern espanyol està tan ben "travat" que té "més d'un 50% de confiança en el fet que la consulta serà amb garanties". Així ho ha assegurat en una entrevista a l'Ara Bassas, on ha defensat que passi el que passi el 9-N els catalans han de poder votar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, el dirigent admet que si l'estat espanyol fa un "placatge extraordinari" al 9-N la consulta amb "garanties democràtiques" pot acabar esdevenint una "demostració de força popular". Explica que seria en aquest escenari en el qual la unitat podria trencar-se, ja que mentre la CUP considera que s'han de treure igualment les urnes al carrer altres formacions s'hi neguen. "No hi ha sis partits iguals amb igual disposició per arribar al 9-N i fer tot el que calgui", insisteix. Arrufat ha afirmat que, en el cas de la CUP, els seus diputats i alcaldes estan disposats a "assumir responsabilitats penals". Admeten, a més, que el president de la Generalitat, Artur Mas, està superant les seves expectatives i que està arribant al punt de "posar en risc el seu partit i el seu càrrec".

En contra dels qui creuen que no es pot "cremar" la consulta si no es pot celebrar amb totes les garanties, Arrufat insisteix en la força que pot tenir "un recompte voluntats" que pot tenir ressò a nivell internacional i que en cap cas seria un substitutiu del referèndum. "Sempre hi haurà boicot de l'estat espanyol a la consulta. Que el nostre no seria un referèndum com el d'Escòcia ja ho sabíem", ha afirmat.

Segons Arrufat, si el govern espanyol desplega tota la maquinària contra la consulta, caldrà "provocar moviments a escala internacional" que facin "reaccionar" el govern espanyol. Després caldrien, al seu parer, "unes eleccions constituents" en les quals caldria portar el mandat de portar Catalunya a la independència. Això sí, ha deixat clar que la CUP no participarà en una candidatura unitària perquè el seu "model de país" és contrari al que defensen formacions com CiU.

"No em creuré mai més Brugué quan parli de participació ciutadana"

Quim Arrufat també ha opinat que el catedràtic Joaquim Brugué, que va renunciar diumenge a formar part de la Comissió de Control de la consulta, no hauria d'haver "acceptat el càrrec" i hauria haver estat conscient que Catalunya està immersa en un "procés d'il·legalització" i un context de "lluita". "Jo, que l'he tingut de professor, no me'l creuré mai més quan parli de participació democràtica", ha assegurat el diputat de la CUP, que també ha deplorat que no li mereixen "respecte" les afirmacions de Brugué criticant que els més de 800 alcaldes que dissabte van exhibir el seu suport a la consulta del 9-N fessin proclames a favor de la independència.

stats