Política 10/10/2014

El Govern evita fer públic el cens del 9-N per les incerteses legals

Aquest divendres s'havia de publicar la llista provisional del registre de participació, però la suspensió del marc normatiu de la consulta ha frenat bona part dels preparatius

Roger Mateos
2 min
Una urna gegant a la plaça Sant Jaume tornava a posar en evidència ahir que  és la ciutadania qui exigeix poder votar, i això a Rajoy el neguiteja.

BarcelonaEl calendari previst inicialment per desplegar els preparatius de la consulta del 9 de novembre preveia que aquest divendres aparegués publicat a les seus dels ajuntaments i a la web de la Generalitat el llistat provisional del registre de participació. Però la suspensió del marc legal de la consulta està frenant bona part dels preparatius, i el de l'exposició publica del cens del 9-N n'és un. De moment, el Govern no publica el cens de la consulta per les incerteses legals que hi planen, han assegurat fonts de la Generalitat consultades per l'ARA. També des del telèfon d'informació de la Generalitat, el 012, s'informa el ciutadà que la llista del cens provisional no es podrà consultar mentre estigui suspès el paraigua legal –llei de consultes i decret de convocatòria– del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un dels tràmits clau per preparar la consulta. Però també un dels potencialment més polèmics. El registre de participació havia d'incloure els noms dels 5,4 milions de catalans cridats a votar. Fonts nacionalistes reconeixen que, amb la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional (TC), fer aquest pas podria topar amb la llei de protecció de dades. Les incerteses legals podrien desencadenar la presentació de recursos per part de ciutadans en desacord amb la seva inclusió al registre de participants.

Però precisament aquesta paralització del tràmit del cens –que s'havia de confeccionar a partir de la informació de l'Idescat, que absorbeix les dades dels padrons municipals– és un dels motius de fricció entre el Govern i altres forces sobiranistes, com ERC i la CUP. A la cimera celebrada aquest dijous al Palau Robert de Barcelona, el bloc sobiranista es va donar més temps per intentar consensuar una sortida a les dificultats organitzatives del 9-N. La pròxima setmana serà decisiva per orientar el rumb i saber si es manté el front comú que fins ara han format CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

stats