CONSULTES SOBIRANISTES
Política 24/01/2011

Les consultes del Tirol del sud inspirades en les catalanes forcen el debat sobre la seva autodeterminació

La consulta que es fa des de dissabte a Ahrntal, al Tirol del sud, ha precipitat un debat sobre la independència d'aquest territori en diversos mitjans locals

Acn
2 min

BarcelonaUnes quatre-centes persones han votat aquest cap de setmana en la primera consulta sobiranista a Ahrntal, Tirol del Sud, que ha comptat amb la participació del català Quim Arrufat com a observador internacional. La consulta a Ahrntal, inspirada en els referèndums catalans, s'allargarà cinc dies per l'extensió i desnivell del municipi. Els mitjans tirolesos i els diferents partits polítics han recollit el debat sobre l'autodeterminació del Tirol, que segons Arrufat "recorda molt al de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'acte de presentació de les consultes, regidors de pobles propers van mostrar interès a extendre-les als seus municipis. La premsa local s'ha fet ressò de la consulta pel dret a decidir fent referència, en tot moment, al model català. En la pàgina oficial del partit Llibertat Sud-tirolesa ('Süd-Tiroler Freiheit' STF) s'inclou un apartat amb el recull de les notícies sobre la consulta d'aquesta regió dels Alps que s'han publicat a Catalunya.

Les notícies del canal de televisió 'Rai Bonzen' també dediquen uns minuts al referèndum celebrat al Tirol del Sud i expliquen que estan basades en les consultes que s'han dut a terme a Catalunya. "Tenim l'objectiu, així com es va fer a Catalunya, d'expandir les consultes a altres localitats", ha dit Sven Knoll, un membre de l'STF en el reportatge emès per 'Rai Bonzen', i afegeix que pretenen "posar els fonaments pel futur del Tirol del Sud en direcció a la independència", ha afegit Knoll.

Quim Arrufat, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú que va participar a les consultes com a observador internacional, creu que "s'ha obert un gran debat entre els diferents partits de l'autonomia sud-tirolesa sobre si és el moment adequat, que recorda molt al debat d'aquí". La cooperació entre els sobiranistes catalans i del Sud-Tirol continuarà endavant, i està previst que representants tirolesos participin com a observadors en les consultes per la independència que es celebraran a Barcelona, el proper 10 d'abril.

stats