Congrés de Junts

Contactes Turull-Borràs de cara al congrés de Junts

L'exconseller valora si opta a la secretaria general mentre la presidenta del Parlament també aspira a tenir un rol al partit

3 min
Miting de Junts amb Jordi Turill i Laura Borras

BarcelonaL'anunci de Jordi Sànchez que no es tornaria a presentar a la secretaria general ha canviat l'escenari del congrés de Junts, que s'ha de celebrar al juny. Si abans que ell fes un pas al costat es perfilava una aliança entre l'exconseller Jordi Turull i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per desbancar-lo, sense ell en l'equació aquest tàndem ha perdut part del sentit. Tant és així que ara s'han disparat les opcions sobre qui pot optar als màxims càrrecs orgànics del partit, i quan queden dos mesos per al conclave està encara tot obert. En aquest context, segons diverses fonts consultades, Turull i Borràs han mantingut contactes en les últimes hores per abordar els diferents escenaris que s'obren a partir d'ara. Per intercanviar quines són les preferències de cadascú i valorar si es necessiten l'un a l'altre o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què és rellevant que es produeixin aquests contactes? La paradoxa és que si bé s'oposaven a la secretaria general de Sànchez, els dirigents que els donen suport representen dues coses diferents: els turullistes (és a dir, els dirigents del seu entorn) i els càrrecs ex-CDC abanderen el pragmatisme –molt més que el mateix Turull– i són ferms partidaris de mantenir-se al Govern, mentre que l'entorn de Borràs es caracteritza per ser el sector més dur de Junts i propugnen de manera periòdica el debat sobre si cal sortir de la Generalitat. Per tant, els dirigents que tenen al darrere no tenen res a veure, però la qüestió és si aconsegueixen arribar a un repartiment de rols de manera consensuada o hi ha un enfrontament.

En les pròximes setmanes, l'exconseller ha de decidir si es presenta o no a la secretaria general. I Borràs ha d'aclarir si opta a la presidència en cas que l'actual president de Junts, Carles Puigdemont, ho deixi o si també intenta ser secretària general del partit. Les seves preferències són claus perquè acabi quadrant (o no) el trenca-closques després que el secretari general sortint, Jordi Sànchez, demanés una única candidatura. "Estic al servei i a disposició", afirmava recentment la presidenta del Parlament en una entrevista a El Nacional sobre el seu rol al partit, que pot acabar sent el seu lloc de projecció pública en funció de com acabi el cas de la Institució de les Lletres Catalanes: si el Tribunal de Justícia de Catalunya li obre judici oral quedarà en mans de l'oposició, Esquerra i la CUP si queda suspesa com a diputada.

La decisió de Turull

Ara mateix Turull està valorant si presentar-se. "No ho té decidit", asseguren diverses fonts consultades, que opinen que abans de fer qualsevol pas es vol assegurar que no tindrà oposició. L'exconseller té present el que va passar el 2016: quan tot apuntava que seria el secretari general del PDECat, va haver de fer un pas al costat perquè el llavors president, Carles Puigdemont, i l'expresident Artur Mas van beneir el tàndem Marta Pascal - David Bonvehí. En tot cas, ara compta amb el suport de bona part dels càrrecs de govern que provenen del PDECat i del territori, també d'independents com del conseller d'Economia, Jaume Giró, o del secretari general sortint, Jordi Sànchez, que en la seva última entrevista a Els matins de TV3 ja va dir que "indubtablement" Turull podia liderar la formació.

Ara bé, ¿els dirigents que es van incorporar el 2017 a l'espai postconvergent sota el lideratge de Carles Puigdemont acceptaran que Turull i els turullistes dominin el partit? Algunes fonts apunten que no, amb l'argument que els dirigents de l'1 d'Octubre han de fer ja un pas al costat i assenyalant el seu passat a l'antiga Convergència. Ho apuntava recentment l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, que tot i no ser militant de Junts té ascendència a un sector del partit. "Avui és un bon dia per explicar que durant la legislatura en la qual vaig ser diputat algunes de les pitjors pressions per fer-nos recular i acatar van sortir de les presons. Per això és una bona notícia que es vagin apartant de la primera línia els líders que estan en llibertat condicional", va dir el dia que Sànchez va anunciar que no optaria de nou a la secretaria general.

En aquest sentit, es promouen alternatives –encara que ells no hi hagin donat el vistiplau– com l'actual portaveu de Junts, Josep Rius. O el vicepresident, Jordi Puigneró, que, segons el seu entorn, ha de decidir si vol o no tenir un rol al partit (ara no és membre de la direcció). En tot cas, també assumeixen que si Turull fes el pas ells no presentarien batalla pública contra ell. Qui sí que podria fer-ho és el diputat Jaume Alonso Cuevillas, de l'entorn directe de Borràs, que ja va valorar fer el pas en el congrés fundacional de l'any 2020.

stats