Política 08/02/2014

El coordinador general d'EUiA aplaudeix el "model federal" i "respectuós amb el dret a decidir" que promou Izquierda Unida

Una trentena d'adherits d'EUiA participen a Madrid en una conferència d'IU que debat el model d'Estat

Acn
2 min
El coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Joan Josep Nuet, durant la seva intervenció en la conferència d'IU aquest dissabte a Madrid / ACN

MadridEl coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Joan Josep Nuet, aplaudeix la proposta de "model federal" i "respectuós" amb el dret a decidir a Catalunya que promou Izquierda Unida (IU), i que s'ha fet palès aquest dissabte a Madrid en una conferència sobre el model d'Estat. Més de 350 delegats, entre aquests una trentena d'adherits d'EUiA, participen aquest dissabte en la jornada de debat, d'on ha de sorgir un document polític amb el posicionament de la formació en aquesta qüestió. "IU entén el debat polític real que en aquest moment hi ha a Catalunya i al conjunt de l'Estat, que és la sobirania dels pobles, i el dret dels pobles a decidir lliurement" ha declarat Nuet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cal algú que aixequi la bandera de l'enteniment i del diàleg, i aquesta conferència deixarà aquesta bandera ben alta", ha subratllat el coordinador nacional d'EUiA i cap de la delegació catalana. "La clau del convenciment és l'amor, la proposta, i no l'amenaça", ha afegit. El document final sumarà una cinquantena de pàgines i les diverses delegacions han presentat més de 1.100 esmenes, la major part de les quals han estat acceptades. EUiA, presenta, a més una proposta de resolució.

En quant a la llibertat per decidir, Nuet ha assenyalat que "des del projecte d'EUiA treballem de forma aferrissada perquè l'opció sigui la d'un nou país, un nou projecte de convivència, que faci que els catalans visquin millor des de tots els punts de vista". A banda de decidir lliurement, afegeix també que hi hagi "un projecte de convivència, de drets socials i de drets democràtics", pels quals "valgui la pena col·laborar amb altres pobles i construir un projecte comú", ha apuntat.

Per aquest motiu, i segons recull un comunicat de la formació, Nuet ha expressat la identificació amb l'"Estat federal, laic, solidari i republicà" que dibuixa el document debatut per IU. "Ens cohesionem entorn d'un projecte, i aquest projecte té un alt valor polític", ha subratllat, contraposant-ho amb una proposta del Partit Popular "que està trencant el país" i que, segons ell "és com tornar als mètodes de la Guerra Civil". També enfront d'un PSOE que "està plantejant una proposta de centralisme federal"; i enfront dels projectes independentistes "que no són els nostres", ha dit. "Hi ha un projecte per fer un nou país", ha subratllat. "Si Espanya té futur, té futur desenvolupament les polítiques que representa IU", ha conclòs.

La conferència l'ha obert el líder d'IU, Cayo Lara, que ha defensat la seva aposta "per construir una transició a l'Estat federal que reconegui el dret a decidir dels pobles", ha manifestat.

stats