Política 21/07/2020

El Govern promet 2.400 milions anuals d'inversió fins al 2032 per "reactivar i reorientar" l'economia

L'acció climàtica (6.300 M€), l'automoció (5.900 M€) i la bioeconomia (3.300 M€) són les tres principals partides

àlex Font Manté / Núria Orriols
3 min
El president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, expliquen el pla de reactivació econòmica i els canvis dels pressupostos pel covid-19

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, s'han compromès a una inversió pública de 31.765 milions d'euros des d'aquest mateix any fins al 2032. L'objectiu: reactivar l'economia i "reorientar-la" després de la pandèmia del covid-19.

El Govern promet 2.400 milions anuals d'inversió fins al 2032 per "reactivar i reorientar" l'economia

Les inversions anunciades suposen una mitjana de 2.400 milions d'euros anuals. Segons Aragonès, "la major part" d'aquests diners seran nous, mentre que la resta provenen de projectes ja anunciats, com el pacte per la societat del coneixement. Amb tot, la xifra suposa un increment de 400 milions respecte als prop de 2.000 milions d'inversions que apareixien previstos als pressupostos del 2020, que ara s'han hagut de refer per afrontar la pandèmia del coronavirus i a la crisi econòmica que ha provocat.

Les inversions giren al voltant de cinc eixos:

  • Economia de la vida (que inclou des de la bioeconomia fins a la cultura o les polítiques d'inclusió social), amb una dotació de 5.011 milions d'aquí al 2032.
  • Digitalització (principalment, a les escoles i a les empreses), amb 980 milions.
  • Transició ecològica (que va des de les polítiques d'acció climàtica fins a l'automoció o l'habitatge), que disposarà de 16.700 milions.
  • Societat del coneixement (en què la principal partida és la recerca), que rebrà 5.786 milions.
  • Transversal. Aquesta categoria, fonamentalment, agrupa les diverses activitats de finançament i tindrà 3.310 milions.

Dins d'aquests blocs, l'acció climàtica (6.300 M€), l'automoció (5.900 M€) i la bioeconomia (3.300 M€) són les tres principals partides. Sota el concepte bioeconomia s'hi inclouen diners per transformar el sector agroalimentari, forestal i marítim. De totes formes, hi ha partides (com els 2.400 milions que es destinaran a l’"excel·lència del sistema universitari") que no està clar fins a quin punt se solapen amb les inversions que ordinàriament ja fa el Govern.

Aragonès ha celebrat que a la Unió Europea s'hagi arribat finalment a un acord perquè, per primer cop, la Comissió Europea s'endeuti i destini diners a reactivar l'economia dels països més afectats per la pandèmia. "Quan hi ha la mobilització més important de recursos a la UE nosaltres tenim l'obligació d'estar a punt", ha dit el vicepresident, que també ha indicat que, quan arribin els fons europeus, la Generalitat tindrà preparada la llista de llocs on es podran destinar.

"Aquestes línies compartides són apostes de futur per al país", ha apuntat el president, Quim Torra, que ha explicat que, malgrat el detall que s'ha presentat (el pla té més de 100 pàgines), les mesures són "ampliables i modulables" en funció de la realitat.

L’ampliació de la inversió fins als gairebé 2.800 milions que la Generalitat vol fer aquest any es finançarà d’una banda amb el denominat Fons Covid, amb el qual l’Estat farà arribar 16.000 milions a les comunitats autònomes (dels quals Catalunya rebrà 3.200 milions). D’altra banda, la Generalitat també demana que s’ampliï l’objectiu de dèficit des del 0,2% que estava pactat des del febrer fins l’1%. Tenint en compte que Catalunya va tancar l’any passat amb un dèficit del 0,56%, el marge que guanyaria la Generalitat ampliant l’objectiu seria d’uns 1.000 milions.

"Bona part de la viabilitat del pla va lligat a tenir un marge d'endeutament que s'aproximi a l'1% del PIB per al 2020”, expliquen des de la Generalitat. Tot i això, des del Ministeri d'Hisenda recorden que, a dia d'avui, l'objectiu de dèficit segueix sent el 0,2%.

stats