Política 11/03/2015

El nou corrent sobiranista d'ICV: "Apostem perquè el partit no subordini l'agenda nacional a l'espanyola"

Advoquen perquè la formació formi part d'un bloc d'esquerres que "hegemonitzi" el camí cap a la independència

Sara González
2 min
Herrera i altres dirigents d'ICV, votant en un moment de la convenció nacional / ACN

BarcelonaEl nou corrent sobiranista d'ICV comença a caminar i ho fa fent una crida a tota la militància que estigui convençuda que la participació del partit en el procés sobiranista és "indispensable" i que cal formar part d'un "bloc d'esquerres sobiranista que hegemonitzi el camí cap a la independència". En el comunicat que han fet públic, els membres de Compromís per la independència –nom amb el qual s'han presentat en societat– aposten perquè ICV "no subordini l'agenda nacional a l'espanyola" ni renunciï a "la independència catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat reconèixer que la majoria de la formació ha apostat per un posicionament de tall confederal en el si de l'Estat espanyol i ha deixat l'opció independentista com a "possibilitat última", els sobiranistes d'ICV recorden que "ni a curt ni a mitjà termini no hi ha cap indici" que Espanya arribi a "tolerar, i menys encara, a acordar" un referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Consideren, per tant, que el full de ruta fixat per Joan Herrera pot arribar a ser una "pèrdua de temps".

Els ecosocialistes partidaris de la independència advoquen per eixamplar "la base ciutadana favorable a la ciutadania", guanyar aliats a Europa i al món, construir les "necessàries" estructures d'estat i a ser "agents actius" de la redacció d'una Constitució catalana. Tot, asseguren, mentre el partit continua amb la "confluència social i la lluita" contra els estralls de la crisi i les desigualtats "promogudes per les dretes".

Des de Compromís per la independència reivindiquen que ICV va néixer de la unió del PSUC i l'ENE i que des d'un inici es va situar en el bloc de partits que reivindicaven que el poble de Catalunya "pogués exercir lliurement el seu dret a decidir" convençuda, a més, "que sempre que Catalunya ha avançat nacionalment ho ha fet també socialment".

Del corrent en formen part, entre d'altres, els diputats Jaume Bosch i Sara Vilà, a més de Teresa Mira, la fins ara representant de l'àmbit de fet nacional a la direcció del partit. Josep Maria Armengou coordinarà el corrent independentista i Vilà i Josep María López Llaví faran de portaveus.

stats